Hírek

Kompetenciafejlesztő képzés az Orientpress Hírügynökséggel közösen a Kárpátaljai Szövetség számára

2023. május 10.
Kompetenciafejlesztő képzést szervezett a Homo Oecologicus Alapítvány az Orientpress Hírügynökséggel közösen a Kárpátaljai Szövetség számára 2023. április végén – május elején. A szakpolitikai ismereteket valamint személyes készségeket, képességeket fejlesztő képzésen a Kárpátaljai Szövetség által delegált fiatal értelmiségiek,egyetemisták vettek részt. A képzési program egyrészt tartalmazott speciális tréningalapú modulokat az asszertív kommunikáció, a kríziskezelés, a protokoll és az infokommunikációs kollaborációs, koordinációs (pl. felhőalap megoldások) területeken,másrészt meghatározott szakpolitikai modulokat, mint a klíma- és környezetvédelem, a nemzet- és nemzetiségpolitika valamint a 2010 utáni magyar kormányzati rendszerközpolitikai és közigazgatási vetületei. A kompetenciafejlesztő képzés résztvevőihivatalos tanúsítványt szerezhettek, amit az Orientpress bocsátott ki.

A képzésről készült fotók a Médiatár menüpont alatt láthatóak.

A Homo Oecologicus Alapítvány nemzetiségi tanulmánykötetének parlamenti bemutatója a Magyar Országgyűlés Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága előtt 

2023. március 28.

A Homo Oecologicus Alapítvány gondozásában elkészült a "Nemzetiségi Önkormányzati és Civil Akadémia" című szakmai tanulmánykötet óbudai könyvbemutatóját követően lehetőséget kaptunk arra, hogy a kötetről beszámolhassunk a Magyar Országgyűlés keretében működő Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága (NEB) rendes bizottsági ülésén 2023. március 28-án.

A tanulmánykötetet – mint az aznapi bizottsági ülés egyik hivatalos napirendi pontjaként – Dr. Szabó Tamás kuratóriumi elnök mutatta be íráros prezentáció keretében Ritter Imre nemzetiségi parlamenti képviselő, és egyben a NEB elnöke, a bizottságot alkotó nemzetiségi szószólók valamint a nyilvános ülésen megjelenő szakértők, vendégek előtt. Nagy örömünkre szolgál, hogy a parlamenti könyvbemutatón megjelentek a tanulmánykötet szerzői, Dr. Zongor Gábor, Dr. Kállai Ernő, Dr. Dobos Balázs és Dr. Szőcs Krisztina.

A kuratóriumi elnök prezentációját követően a felszólaló nemzetiségi szószónokok fejezték ki véleményüket, adott esetben korrekciós javaslataikat. Szeretnénk megköszönni Ritter Imre bizottsági elnök úrnak, hogy lehetőséget biztosított a nemzetiségi tanulmánykötet parlamenti bemutatójára!

Ezzel véget ért a Nemzeti Együttműködési és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által támogatott 2022. évi nemzetiségi tanulmánykötet projekt.

Ezúton szeretnénk hivatalosan bejelenteni, hogy a Homo Oecologicus Alapítvány keretében folytatódik a nemzetiségi területhez kapcsolódó szakmai munka, így a következő év során el fog készülni a Magyar Országgyűlésben működő nemzetiségi parlamenti képviselő illetve a nemzetiségi szószólók bevonásával elkészülő interjúkötet – ennek elnevezése a "Szószólók könyve" lesz. Ez elképzeléseink szerint lehetőséget biztosít majd a szószólókon keresztül, hogy jobban megismerjük a törvényileg elismert őshonos nemzetiségekkel kapcsolatos aktuális történéseket és törekvéseket, illetve a nemzetiségi keretek között kifejtett politikai és kulturális tevékenységet. Valamint szándékunk szerint tovább formáljuk és fejlesztjük az Alapítvány keretei között elkezdett Nemzetiségi Önkormányzati és Civil Akadémia képzési programot.

A nemzetiségi tanulmánykötet parlamenti bemutatójáról szóló fotókat a Médiatár, a kuratóriumi elnök által előadott szakmai prezentációt pedig a Tudástár menüpontban találhatják az olvasók!

A "Nemzetiségi Önkormányzati és Civil Akadémia" című tanulmánykötet ünnepélyes könyvbemutatója

2023. március 22.

Korábban már adtunk hírt arról, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi felelősségvállalás kollégiumának támogatásával a Homo Oecologicus Alapítvány gondozásában elkészült a "Nemzetiségi Önkormányzati és Civil Akadémia" címen a nemzetiségi önkormányzatokkal illetve a nemzetiségi pedagógusképzés kérdéseivel foglalkozó szakmailag lektorált elektronikus tanulmánykötet.

A kötet ünnepélyes bemutatójára 2023. március 22-én került sor Budapest III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatánál, a III. kerület Fő tér 33. alatt található Szindbád Rendezvényteremben. A könyvbemutató lehetőségét illetve a vendéglátást ezúton is köszönjük Burján Ferenc kerületi alpolgármester úrnak!

A rendezvényt Dr. Kiss László a kerület polgármestere nyitotta meg, majd Dr. Szabó Tamás a Homo Oecologicus Alapítvány kuratóriumi elnöke, a tanulmánykötet egyik szakmai lektora illetve társszerkesztője tartott általános szakmai prezentációt a tanulmánykötet létrejöttéről, a kötetben található szakmai tanulmányokról, valamint a Homo Oecologicus Alapítvány által kialakított Nemzetiségi Önkormányzati és Civil Akadémia képzési programról eddigi történéseiről. Ezt követően a tanulmánykötet egyik szerzője Dr. Zongor Gábor – aki 1999-2016 között a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének volt a főtitkára – tartott előadást az általa írt a nemzetiségi önkormányzatok történetét és aktuális helyzetét bemutató tanulmányról, majd Dr. Dobos Balázs az MTA Kisebbségkutató Intézetének a főmunkatársa beszélt, ő a német nemzetiségi önkormányzatokkal foglalkozó tanulmányt jegyzi. A rendezvényen részt vett Dr. Jancsó Tamás geográfus is, aki a nemzetiségi térképeket készítette a tanulmánykötet számára. 

A könyvbemutatón képviseltette magát több a kerületben működő nemzetiségi önkormányzati elnök és képviselő, valamint a nemzetiségi témakörben aktív szakértők, újságírók.

Nagy örömünkre a könyvbemutatót személyes jelenlétével megtisztelte Ritter Imre nemzetiségi parlamenti képviselő, a Magyar Országgyűlés Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának az elnöke. Képviselő úr a szakmai előadásokat követő, a magyarországi nemzetiségek jelen helyzetéről szóló szabad eszmecserében aktívan részt vett, válaszolt a megfogalmazott kérdésekre.

Alapítványunk és a nemzetiségi tanulmánykötet számára különösen fontos és megtisztelő, hogy Ritter Imre nemzetiségi parlamenti képviselő úr és a Nemzetiségek Bizottságának elnöke lehetővé tette számunkra, hogy a tanulmánykötetet bemutathassuk a Magyarországi Nemzetiségek Bizottságában ülő parlamenti szószólók számára a bizottság következő 2023. március 28-án tartandó parlamenti bizottsági ülésén, amelyről szintén tudóstani fogjuk a Homo Oecologicus Alapítvány iránt érdeklődőket a hivatalos honlapunkon!

A könybemutatón készült fényképek elérhetőek a Médiatárban.

Az elkészült elektronikus tanulmánykötet letölthető a Kiadvány menüpontra kattintva.

Meghívó a "Nemzetiségi Önkormányzati és Civil Akadémia" című tanulmánykötet szakmai könyvbemutatójára

2023. március 19.

A Homo Oecologicus Alapítvány és Budapest III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata nevében ezúton szeretnénk meghívni Önt "Nemzetiségi Önkormányzati és Civil Akadémia" című tanulmánykötet szakmai könyvbemutatójára.

A szakmai könyvbemutató témája

A Homo Oecologicus Alapítvány 2022. április - 2022. március időszakban "Nemzetiségi Önkormányzati és Civil Akadémia" címen szakmai tanulmánykötetet készített a nemzetiségi önkormányzatiság és egyéb kapcsolódó témákhoz (pl. a magyarországi nemzetiségek parlamenti jelenléte; nemzetiségi pedagógusképzés) kapcsolódóan. A projekt a Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalási Kollégiumának támogatásával valósult meg.

A Budapest III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata támogatásával megvalósuló szakmai könyvbemutató keretében – a tanulmánykötet több szerzőjének részvételével - beszélünk a tanulmánykötet tartalmáról és tanulságairól, valamint azok további hasznosítási lehetőségeiről.

Helyszín: Budapest III. kerület Óbuda Önkormányzata, Budapest 1033, Fő tér 3. (Színdbád Rendezvényterem)

Időpont: 2023. március 22. (szerda) 15.00-17.00

Programterv

14.45- 15.00 Érkezés – a résztvevők fogadása, regisztráció

15.00-15.10 Nyitóbeszéd – Dr. Kiss László polgármester, Budapest III. kerület Óbuda- Békásmegyer Önkormányzata

15.10-16.00 A könyv részletes bemutatása– Dr. Szabó Tamás kuratóriumi elnök, Homo Oecologicus Alapítvány; a tanulmánykötet szerzői (Dr. Zongor Gábor, Dr. Dobos Balázs)

16.00-16.45 Kérdések és válaszok

16.45-17.00 Zárszó

Kérem, hogy részvételi szándékát 2023. március 20-ig jelezze a szabo.tamas@hoec.hu email címen.

A szakmai könyvbemutató Budapest III. kerület Óbuda Önkormányzata támogatásával valósul meg.

Nemzetiségi Önkormányzati és Civil Akadémia c. szakmai tanulmánykötet készült a Homo Oecologicus Alapítvány kiadásában

2023. február 28.

Még 2022. májusban adtunk hírt, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával önálló szakmai tanulmánykötetet készítünk nemzetiségi önkormányzati és néhány egyéb kapcsolódó témakörben (pl. nemzetiségi pedagógusképzés; a nemzetiségek parlamenti képviselete). A tanulmánykötet ötlete szorosan kapcsolódik a 2021-ben a Homo Oecologicus Alapítvány keretében kialakított Nemzetiségi Önkormányzati és Civil Akadémia speciális kompetenciafejlesztő képzéshez.

Időközben elkészült a tanulmánykötet, amelyről örömmel adunk hírt!

A tanulmánykötetben található szakmai tanulmányok szerzői között van Dr. Zongor Gábor jogász és önkormányzati szakértő (a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének a főtitkára 1999-2016 között), Dr. Kállai Ernő egyetemi docens (2007-2011 időszakban a nemzeti és kisebbségi etnikai jogok országgyűlési biztosa), Dr. Dobos Balázs politológus (az MTA Kisebbségkutató Intézetének tudományos munkatársa), valamint Dr. Szőcs Krisztina a bajai Eötvös József Főiskola Nemzetiségi és Idegen Nyelvi Intézetének vezetője.

A kapcsolódó szakmai lektori feladatokat Dr. Kállai Ernő és Dr. Szabó Tamás főiskolai docens, kuratóriumi elnökünk látta el.

Nagy örömünkre részletes interjút adott számunkra Ritter Imre nemzetiségi parlamenti képviselő, a Magyar Országgyűlésben működő Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának elnöke. Továbbá szintén interjút készítettünk Bechtold Jánossal, a zsámbéki Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökével, melynek apropója a Homo Oecologicus Alapítvány és Zsámbék Város Önkormányzatával, illetve a Német Nemzetiségi Önkormányzattal kialakított gyümölcsöző kapcsolatok, valamint a 2021 őszén megtartott Zsámbéki Nemzetiségi Önkormányzati és Civil Akadémia képzés volt.

A tanulmánykötet számára a nemzetiségi térinformatikai térképeket Dr. Jancsó Tamás geográfus készítette, csakúgy, mint a korábbi tanulmányköteteink esetében is.

A tanulmánykötet szerkesztői alapítványunk kurátorai: Dr. Szabó Tamás fősikolai docens és Dr. Szatmári Péter egyetemi rektorhelyettes voltak. A tanulmánykötet borítóképéhez az egyik szerző Dr. Zongor Gábor "Pirézek bejövetele" című festményét használtuk fel.

Elképzeléseink szerint a tanulmánykötetet több szakmai workshop keretében mutatjuk be a következő hónapokban, melyekről részletes tájékoztatást adunk. Az online tanulmánykötetet pedig közvetlenül is elérhetővé tesszük ingyenesen letölthető formában a Homo Oecologicus Alapítvány honlapján 2023. március folyamán.

Bízunk benne, hogy a tanulmánykötettel a Homo Oecologicus Alapítvány eredményesen járul hozzá a magyarországi nemzetiségek kérdéskörének hazai szakmai diskurzusához!

Lezárult a 2022. évi TÖOSZ Legjobb Önkormányzatok Gyakorlatok program döntője, megvannak a győztesek

2023. február 10.

A TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program (TÖOSZ-LÖGY) 2022. évi verseny döntőjének 2019-hez hasonlóan ezúttal is Gödöllő Önkormányzata biztosított helyszínt az Erzsébet Királynő Szálloda Nagytermében 2023. február 8-án. A száz feletti vendég részvételével megtartott zárókonferencián a szokásokhoz híven most is a döntőbe jutott települések mutatták be rövid prezentáció keretében a már megvalósított önkormányzati jó gyakorlatokat. A TÖOSZ-LÖGY Irányító Bizottsága, - amiben a Homo Oecologicus Alapítvány is képviseltetve van 2019 óta -, ezúttal hat önkormányzat nyolc pályázatát részesítette elismerésben. A prezentációk mellett szakmai előadások hangoztak el többek között a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviselete valamint a programot immár másfél évtizede támogató Európa Tanács részéről.


A 2022. évi TÖOSZ-LÖGY verseny során ezúttal is bírálati alapelv volt, hogy a megvalósított jó gyakorlatok hatékonyan és hatásosan, valamint más önkormányzatok számára minél könnyebben átvehető és megismételhető módon működjenek. A program célja továbbra is a legjobb önkormányzati gyakorlatok feltérképezése és megismertetése, egyúttal mintaadás az ország más önkormányzatai, és általában a széles szakmai közélet számára. A program idén hamarosan folytatódik a 2023. évi kiírással.

A 2022. évi versenyben ezúttal három témakörben születtek meg az alábbi eredmények:

Bűnmegelőzési, közbiztonsági jó önkormányzati gyakorlatok

1. helyezett: Orgovány Község Önkormányzata - "Védjük meg együtt munkánk gyümölcsét!" című pályázatával

2. helyezett: Gyöngyös Város Önkormányzata - "Szomszédom a felügyelő" című pályázatával

3. helyezett: Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat - "Legyen óvatos! Ne adjon esélyt a csalóknak!" című pályázatával

Önkormányzati innováció

1. helyezett: Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat - "Okos kerület a szépkorúakkal" című pályázatával

2. helyezett: Alsómocsolád Község önkormányzata - "Települési Okostükör és módszertani útmutató" című pályázatával

Társadalmi részvétel jó gyakorlatok

1. helyezett: Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata - "Miskolcért a miskolciakkal" című pályázatával

2. helyezett: Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata - "Civil üzleti iskola" című pályázatával

3. helyezett: Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat - "Ön is dönthet! Közösségi költségvetés a XIII. kerületben" című pályázatával

Különdíj: Orgovány Község Önkormányzata

Díjak kategóriák szerint - TÖOSZ-LÖGY 2022

A díjak pénzügyi fedezetét támogatásként a "Bűnmegelőzési, közbiztonsági jó önkormányzati gyakorlatok" kategóriában a Belügyminisztérium biztosította. A díjat a jó gyakorlat irányaival megegyező célokra használhatják fel az önkormányzatok.

Bűnmegelőzési, közbiztonsági jó önkormányzati gyakorlatok

1. díj: 1.400.000,- Ft

2. díj: 1.000.000,- Ft

3. díj: 600.000,- Ft

Önkormányzati innováció

1. díj: részvételi lehetőség szakmai tanulmányúton

2. díj: részvételi lehetőség a D-Care Lab Budapest innovációs programban

Társadalmi részvétel jó gyakorlatok

1. díj: részvételi lehetőség szakmai tanulmányúton

2. díj: részvételi lehetőség a D-Care Lab Budapest innovációs programban

3. díj: részvételi lehetőség "Változásmenedzsment az önkormányzatokban" tréningen

Különdíj: Tárgyjutalom a STIHL Kft. felajánlásával

Fotó: TÖOSZ

"Korunk kihívásai" c. oktatásfejlesztési-módszertani workshop

2022. november 24.

Alapítványunk szakmai workshopot tartott a nyírparasznyai iskolai, valamint a mátészalkai tankerületi oktatás- módszertani kutatások és digitális intézményfejlesztés tapasztalatairól.

Amint arról korábban márt hírt adtunk a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület támogatásával a Homo Oecologicus Alapítvány a Budapesti Gazdasági és Szakképzési Centrum (BGSZC) tagintézményeként működő Dobos C. József Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolában "Korunk kihívásai" címmel oktatásfejlesztési- és módszertani szakmai rendezvényt tartott 2022. november 24-én a házigazda intézmény XIII. kerületi Huba utcai épületének könyvtár- és konferenciatermében.

A rendezvényen megjelenteket Juhász Zoltán, a BGSZC Dobos C. József Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola igazgatója köszöntötte. Szakmai előadásában a rendezvénynek helyszínt biztosító vendéglátóipari technikum és szakképző iskolát mutatta be, valamint a workshop hetében zajló "Dobos Expo" elnevezésű pályaorientációs szakmai rendezvénysorozatra hívta fel a megjelentek figyelmét.

Dr. Szabó Tamás egyetemi adjunktus, a Homo Oecologicus Alapítvány kuratóriumi elnöke előadásában a Mátészalkai Tankerületben és a Nyírparasznyai Általános Iskolában a 2021- 2022 folyamán a Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalási Kollégiuma támogatásával megvalósított digitális oktatásfejlesztési projekt szakmai-kutatási eredményeit mutatta be előadásában. A nyírparasznyai kvantitatív és kvalitatív kutatások - szülői kérdőíves felmérés; intézményvezetői mélyinterjú; tanítói és tanári fókuszcsoport; szülői munkaközösségi fókuszcsoport - mellett a Mátészalkai Tankerületben megvalósított pedagógus kérdőíves felmérés tapasztalatairól is szó esett. A kuratóriumi elnök beszélt a projekt további hasznosítási lehetőségeiről a köznevelési és a szakképzési rendszerekben.

Ezt követően Straub Zsolt köznevelési szakértő, mint a Dobos C. József Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola szakmai igazgatóhelyettese és egyúttal a fejlesztési projektben közreműködő Tandem Humán Szolgáltató Egyesület elnöke "A kutatási bázison kialakított digitális intézményfejlesztési stratégia és digitális kompetenciafejlesztés, Nyírparasznya" címen osztotta meg tapasztalatait a hallgatósággal. A prezentáció keretében részletesen kitért a Homo Oecologicus Alapítvány kutatási eredményein alapuló megvalósított nyírparasznyai Digitális Intézményfejlesztési Stratégia valamint a helyi tantestület számára

megtartott speciális digitális kompetenciafejlesztés részleteire.

Köszönjük a Magyar Polgári Együttműködési Értekezlet támogatását, a Dobos C. József Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola vezetésének, hogy helyszínt biztosítottak a program számára valamint minden kedves résztvevőnek, akik ellátogattak a rendezvényre!

Vállalati Szociális Térkép a GROWTH Magazinban

2022. szeptember 20.

A hazai és nemzetközi startup világ híreit, újdonságait angolul és magyar nyelven bemutató GROWTH Magazin 2022. szeptemberi számában, egy négyoldalas újságcikk keretében kaptunk lehetőséget, hogy bemutathassuk a gazdasági szereplőknek szóló Vállalati Szociális Térkép humán erőforrás kutatási programunkat.

A cikkben bemutatásra kerültek a Vállalati Szociális Térkép programunk céljai: így a hatékony munkaerő megtartása, a munkavállalói kompetenciafejlesztés, szervezeti reziliencia erősítése, valamint a belső szociális és kommunikációs konfliktusok detektálása. Beszélünk az alkalmazott kutatásmódszertani eszközökről (kvantitatív és kvalitatív kutatások, vállalati dokumentumelemzés, SWOT-analízisek, vállalati szociális célpiramis) és szóba kerültek korábbi, elsősorban települési kutatási tapasztalataink.

A GROWTH Magazin magyar nyelvű szeptemberi száma, benne a Homo Oecologicus Alapítvány Vállalati Szociális Térképet bemutató cikkével, már megvásárolható az újságárusoknál.

A cikk ajánlója itt olvasható:

https://growthmagazin.hu/blogs/growth-magazin-2022q3/vallalati-szocialis-terkep

A GROWTH Magazin hivatalos honlapja:

https://growthmagazin.hu/

Projektzáró-rendezvény a Nyírparasznyai Általános Iskolában

2022. március 18.

2022. március 18-án került megrendezésre a Nyírparasznyai Általános Iskolában a Homo Oecologicus Alapítvány "Digitális felzárkózás, online tanoda- és távoktatás a hátrányos helyzetű térségekben, településeken" fejlesztési programjának projektzáró rendezvénye. Az eseményt személyes jelenlétével ezúttal is megtisztelte Pesti Béla László a Mátészalkai Tankerületi Igazgatóság idén nyáron leköszönő vezetője.

A végéhez érkezett a Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalás Kollégiuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által támogatott fejlesztési program, amelyet a Homo Oecologicus Alapítvány a Tandem Humán Szolgáltató Egyesülettel való szakmai együttműködésben valósított meg. Korábban már többször adtunk hírt a projekt szakmai elemeiről és fontosabb történéseiről, amelynek fókuszába a digitális oktatás humán- és fizikai infrastruktúrájának kutatási alapú felmérése, stratégiai megalapozása, digitális módszertan kialakítása és alkalmazása került a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírparasznya község nemzetiségi általános iskolájában.

2021. május-június során kérdőíves felmérést készítettünk a nyírparasznyai iskolások szüleinek bevonásával, a COVID-19 koronavírus járvány időszakában bevezetett digitális oktatás során szerzett szülői élményekről. 2021. június 9-én intézményvezetői mélyinterjút, valamint pedagógusi (tanítói és tanári) valamint szülői munkaközösségi tagokkal fókuszcsoportokat folytattunk le, a téma itt is a pandémia miatt bevezetett digitális oktatás tapasztalatainak értékelése volt. A kvantitatív szülői felmérés, valamint a tantestülettel felvett kvalitatív interjúkon alapuló részletes kutatási leírások jelentették az alapját a 2021. novemberében a megtartott speciális digitális IKT kompetenciafejlesztésnek, melyet a Tandem Humán Szolgáltató Egyesület munkatársai tartottak a nyírparasznyai tantestület számára. A kutatások, illetve az online képzés alapján készült el a Nyírparasznyai Általános Iskola számára a Digitális Intézményi Stratégia, amely a zárórendezvény napján átadásra került Szabó Irén intézményvezető asszony részére. A projekt része volt továbbá a Mátészalkai Tankerület köznevelési intézményeiben kora ősszel készített online kérdőíves felmérés a COVID-19 koronavírus járvány időszakában bevezetett digitális oktatás során szerzett pedagógusi tapasztalatokról, valamint általában a digitális oktatás kapcsán kialakult jövőbeli személyes elvárásokról.

A 2022. március 18-i projektzáró rendezvényt Szabó Irén intézményvezető asszony nyitotta meg, köszöntve a résztvevőket. Ezt követően a projekt keretében megvalósított felmérések eredményeit mutatta be kutatási prezentációjában Dr. Szabó Tamás a Homo Oecologicus Alapítvány kuratóriumi elnöke. Straub Zsolt a Tandem Humán Szolgáltató Egyesület elnöke és munkatársa Petőfi Sándor a digitális oktatás módszertani alapjai mellett, a tavaly novemberi online képzés tapasztalatairól beszéltek illetve a projekt keretében elkészült Digitális Intézményi Stratégiát mutatták be.

Hasonlóan a tavalyi nyitórendezvényhez rendkívül jó hangulatban telt el a projektzáró is, ezúton köszönjük a magas színvonalú vendéglátást az intézményvezetésnek, valamint a részvételt az iskolában tanító pedagógusoknak és egyéb munkatársaknak!

Jelenleg a fejlesztési projekt keretében elkészült szakmai eredménytermékeket készítjük elő, az egyes kutatási és módszertani anyagokat összegző záró kutatási jelentést a közeljövőben tesszük hozzáférhetővé honlapunkon.

A projektzáró- rendezvényen készült képeket itt tekinthetik meg: Médiatár

Könyvajánló - elektronikus könyv az 1990 óta hivatalban lévő polgármesterekről

2022. január 26.

A Homo Oecologicus Alapítvány a helyi önkormányzati autonómiát a települési közösségek legfontosabb demokratikus alapjogának és értékének tekinti. Ezért nagy örömmel vettük a hírt, hogy Zongor Gábor a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének 1999-2016 között főtitkárának szerkesztésében megjelent a "Nyolc polgármester választás - töretlen bizalom (1990-2020)" című elektronikus könyv, aminek létrejöttét a Demokratikus Helyi Közigazgatás Fejlesztéséért Alapítvány kezdeményezte, hogy kerüljön összegyűjtésre és közzétételre mindazon polgármesterek életútja és visszaemlékezései, akik az első helyi önkormányzati választások 1990 óta, azaz már több mint harminc éve vezetik folyamatosan a településüket.

A 97 érintett polgármester közül 42 juttatta el életútjának, visszatekintésének leírását a szerkesztőkhöz. A könyv első fejezete a polgármesterségről szól, röviden érinti a választás módját, a polgármesterség formáit, a településvezetők javadalmazását. Külön bemutatásra kerülnek a kistelepülési, valamint a városi polgármesteri szerepek, valamint a polgármesterségben közös jellemzők. A polgármester és a nagypolitika viszonyrendszerének áttekintését követően megkísérel választ adni Zongor Gábor arra a kérdésre, hogy mitől sikeres egy polgármester. A második és harmadik fejezet mutatja az immár 30 éve funkcióban lévő településvezetőket. A záró, negyedik fejezet tartalmazza a személyes harminc éve visszaemlékezéseit, valamint a kapcsolódó települési adatokat. Az elektronikus kiadványban a polgármester nevére klikkelve válik olvashatóvá a település adatlapja, illetve a településvezető által írt és megküldött életútja és a visszatekintése. A polgármesterekkel kapcsolatos információk 2020. szeptember 30-val kerültek lezárásra, így ezt az időpontot követően történtek már nem képezik részét az összeállításnak.

Gratulálunk a szerkesztőnek, valamint a településeiket 1990 óta folyamatosan vezető polgármestereknek, további szakmai sikereket és jó egészséget kívánva!

A kötet az alábbi elektronikus linken olvasható:

Végéhez érkezett az első Nemzetiségi Civil Akadémia képzési program Zsámbékon

2021. december 2.

Végéhez érkezett a 2021. november elején elindított zsámbéki Nemzetiségi Civil Akadémia - mint speciális képzési program a Pest megyei településen a nemzetiségi területen tevékenykedő nemzetiségi képviselők, intézményvezetők és munkatársak számára. A 2021. december 2-ai zárónapon délelőtt a német diaszpóra globális és európai dimenziói voltak fókuszban, délután pedig a hazai települési önkormányzati "jó gyakorlatokkal" foglalkoztak a hallgatók az előadók kalauzolása mellett.

A zárónap végén kerültek átadásra az akkreditált tanúsítványok az első Nemzetiségi Civil Akadémia résztvevői számára.

Bízunk benne, hogy egy sorozat első állomásán vagyunk túl és még jó néhány hasonló program keretében erősíthetjük a nemzetiségi területen aktív személyek, szervezetek tudását és kompetenciáit!

Digitális IKT képzés a Nyírparasznyai Általános Iskola tantestülete számára

 2021. november 25-26.

 2021. november 25-26-án került megrendezésre a Homo Oecologicus Alapítvány "Digitális felzárkózás, online tanoda- és távoktatás a hátrányos helyzetű térségekben, településeken" fejlesztési programjának kétnapos online IKT képzése a Nyírparasznyai Általános Iskola tantestülete számára. 

A képzést a projektben szakmai partnerként közreműködő Tandem Humán Szolgáltató Egyesület munkatársai tartották, akik a képzési tematika kialakítása során felhasználták a Nyírparasznyai Iskolában a projekt keretében idén tavaszi és nyári kutatási vizsgálatok eredményét (szülői kérdőíves felmérés; intézményvezetői mélyinterjúk és tantestületi fókuszcsoportok. 

A képzési tematika része volt többek között a Google Classroom alkalmazás hatékony használata, a felhőalapú megoldások (Drive, Keep, Task stb.) megismertetése, az olyan nyílt kollaboratív megoldások, mint a Kanban vagy a Scrum valamint az Edushare feladatbank. A kétnapos képzés fontos szakmai célkitűzése volt, hogy közösen meghatározásra kerüljön a nevelőtestület digitális jövőképét tartalmazó stratégia keretei, illetve a képzési utánkövetés megtervezése.

Elindult az első Nemzetiségi Civil Akadémia képzési program Zsámbékon

2021. november 11.

A Homo Oecologicus Alapítvány módszertani fejlesztésének eredményként került kialakításra a Nemzetiségi Civil Akadémia speciális képzési program a nemzetiségi területen működő nemzetiségi képviselők, intézményvezetők, munkatársak és civil szervezetek számára. Ennek keretében indítottuk el az első képzési programot Német Nemzetiségi Akadémia Zsámbék 2021 elnevezés alatt, Zsámbék városának német nemzetiségi önkormányzat tagjai, valamint a településen működő német nemzetiségi köznevelési (iskola, óvoda) intézmények munkatársai számára. Nagy örömünkre a képzésen részt vesz Horváth László polgármester úr is. A képzést indító egész napos kommunikációs kompetenciafejlesztő napra 2021. november 11-én kerül sor. A következő hetekben sor kerül a program többi képzési napjára, terveink szerint a képzés december 2-án zárul.

A képzési program egyes napjairól készült fotók a Médiatárban tekinthetők meg.

Online kérdőíves felmérés a Mátészalkai Tankerületben dolgozó
pedagógusok bevonásával

2021. szeptember 28.

Korábban már hírt adtunk róla, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi felelősségvállalás kollégiuma vissza nem térítendő támogatásban részesítette a Homo Oecologicus Alapítvány által a NEAO-KP-1-2021/8-000522 pályázati azonosítószámon benyújtott "Digitális felzárkózás, online tanoda- és távoktatás a hátrányos helyzetű térségekben, településeken" című pályázatot. Ennek keretében a pedagógusok digitális kompetenciáinak fejlesztésére irányuló programot valósítunk meg a Mátészalkai Tankerületben található Nyírparasznyai Általános Iskolában, ennek részleteiről 2021. június 9-i hírünkben már tájékoztattuk a közvéleményt.

Ugyancsak ezen projekt keretében valósítunk meg egy kiegészítő kérdőíves kutatást a Mátészalkai Tankerület által felügyelt köznevelési intézményekben dolgozó pedagógusok között a digitális oktatás témakörében. Az online kérdőíves kutatást ezúttal is a Homo Oecologicus Alapítvány saját, kifejezetten erre a célra létrehozott kérdőívszerkesztő oldalán valósítjuk meg 2021. szeptember 21. - november 5. között.

Természetesen a nyírparasznyai projektelemek mellett a tankerületi kutatás eredményeiről is beszámolunk majd az Alapítvány honlapján.

Projektnyitó rendezvény a Nyírparasznyai Általános Iskolában

2021. június 9.

2021. június 9-én került megrendezésre a Nyírparasznyai Általános Iskolában a Homo Oecologicus Alapítvány "Digitális felzárkózás, online tanoda- és távoktatás a hátrányos helyzetű térségekben, településeken" fejlesztési programjának projektnyitó rendezvénye. Az eseményt személyes jelenlétével megtisztelte Pesti Béla László a Mátészalkai Tankerületi Igazgatóság vezetője, Szabó Imre Nyírparasznya Községi Önkormányzatának polgármestere, valamint a Homo Oecologcius Alapítvánnyal stratégiai partnerségben lévő Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára Dr. Gyergyák Ferenc.

Korábban már adtunk hírt arról, hogy a Homo Oecologicus Alapítvány együttműködve a Tandem Humán Szolgáltató Egyesülettel fejlesztési programot indított "Digitális felzárkózás, online tanoda- és távoktatás a hátrányos helyzetű térségekben, településeken" elnevezés alatt. A programot támogatja a Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalás Kollégiuma. A fejlesztés fókusza a digitális oktatás humán- és fizikai infrastruktúrájának kutatási alapú felmérése, stratégiai megalapozása, digitális módszertan kialakítása és alkalmazása a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírparasznya község nemzetiségi általános iskolájában. A fejlesztés továbbá érinti a teljes Mátészalkai Tankerületi Igazgatóság által felügyelt köznevelési intézményeket, kora ősszel egy online kérdőíves felmérést készítünk az érintett iskolákban tanító pedagógusok részvételével.

Az előkészítő munkálatok megtörténtek, a projekthez kapcsolódó együttműködési megállapodások megkötésre kerültek. Június első felében sor került egy online kérdőíves felmérésre a Nyírparasznyai Általános Iskolába járó tanulók szüleinek bevonásával - az érintettek a pandémia miatt bevezetett tavalyi és idei digitális oktatás kapcsán osztották meg velünk tapasztalataikat és véleményüket. A kitöltött online szülői kérdőívek feldolgozása jelenleg is folyamatban van.

A június 9-i projektnyitó rendezvényt Szabó Irén intézményvezető asszony nyitotta meg, majd a program kutatási és módszertani elemeit mutatták be a fejlesztést megvalósító szervezetek képviselői, Dr. Szabó Tamás a Homo Oecologicus Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Straub Zsolt a Tandem Humán Szolgáltató Egyesület elnöke és munkatársa Petőfi Sándor. Ezt követően került sor mélyinterjús és fókuszcsoportos beszélgetésekre, amelyek érintették az iskolavezetést, a pedagóguskart illetve az iskolában működő szülői munkaközösségeket. Az interjúk és fókuszcsoportok tapasztalatai - hasonlóan a szülői kérdőíves felmérésre - feldolgozásra kerülnek és beépülnek a kutatási eredményekre épülő digitális intézményfejlesztésbe.

Rendkívül jó hangulatban telt el az egész napos projektnyitó rendezvény, ezúton köszönjük a magas színvonalú vendéglátást az intézményvezetésnek, a rendkívül konstruktív hozzáállást az iskolában tanító pedagógusoknak és a segítséget a rendezvényen részt vett egyéb munkatársaknak!

Megalakul az Európa Tanács (Council of Europe) Európai Kiváló Kormányzás Védjegy (ELoGE) nemzeti bizottsága, tagjai között a Homo Oecologicus Alapítvánnyal

2021. április 18.

Az Európa Tanács (Council of Europe) Európai Kiváló Kormányzás Védjegy (ELoGE) akkreditációjáért felelős döntőbizottság 2021. március 29-i online ülésén elfogadta a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) az akkreditációs kérelmét, így a Szövetség 2024. júniusig ELoGE akkreditációt szerzett, amit a nemzeti ELoGE platform keretében fog működtetni. A nemzeti ELoGE bizottságnak a TÖOSZ, a Belügyminisztérium, a Magyar Faluszövetség és a Kisvárosok Szövetsége mellett civil oldalról tagja lesz a Homo Oecologicus Alapítvány. Számunkra ez roppant siker, de egyben felelősség is!

Az Európai Kiváló Kormányzás Védjegy egy általános minőségi tanúsítvány, amelyet azon pályázó települések nyerhetnek el, amelyek a Jó Kormányzás 12 Alapelvét megvalósították.

A minősítés alapjául a helyi és regionális önkormányzatokért felelős európai miniszterek Valenciai Konferenciáján a 2007. október 15-16-án elfogadott "A jó helyi és regionális kormányzás - az európai kihívás" című határozata szolgál, ami egyúttal az Európa Tanács Innovációs és a Helyi Szintű Felelősségteljes Kormányzásról szóló Stratégiája. Az ELoGE Védjegy tanúsítja, hogy az abban részesülő település az önkormányzásnak egy minőségileg magasabb szintjét érte el. Egy pályázati rendszerben értékelik az arra aspiráló helyi önkormányzatok működését a nemzeti ELoGE bizottságok, amelyek az ún. jó kormányzás mátrix értékelési modell alapján végzik a feladatukat. Ennek a nemzeti ELoGE bizottságnak vált tagjává Alapítványunk. Az első hazai kiírás 2021. júniusban fogja megjelenni és október végén zárul a beadás. A folyamatról tájékoztatni fogjuk az érdeklődőket.

A Homo Oecologicus Alapítvány támogatott fejlesztési programot indít "Digitális felzárkózás, online tanoda- és távoktatás a hátrányos helyzetű térségekben,településeken" címmel

2021. április 1.

A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) által közzétett NEAO-KP-1-2021 kódszámú "Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás 2021." című pályázati kiírásában az NEA Társadalmi felelősségvállalás kollégiuma vissza nem térítendő támogatásban részesítette a Homo Oecologicus Alapítvány által NEAO-KP-1-2021/8-000522 pályázati azonosítószámon benyújtott "Digitális felzárkózás, online tanoda- és távoktatás a hátrányos helyzetű térségekben, településeken" című pályázatot.

A támogatott pályázat fejlesztési fókusza a digitális oktatás humán- és fizikai infrastruktúrájának kutatási alapú felmérése, stratégiai megalapozása, digitális módszertan kialakítása és működtetése hátrányos helyzetű térségekben. A projekt épít a különböző alternatív pedagógiai tapasztalatokra, a hatékony tanulásszervezési eljárásokra, a külső társadalmi és gazdasági környezet dinamikus változásaira - így a COVID19 koronavírus járvány által eredményezett körülményekre.

A fejlesztés hangsúlyos eleme a módszertani fejlesztés eredményeit felhasználó pilotprogram egy hátrányos helyzetű Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település köznevelési intézményében. A fejlesztési projekt illeszkedik az Alapítvány által felvállalt Digitális Köznevelési Intézményfejlesztés kutatási irányhoz. A szakmai fejlesztésben az Alapítvány együttműködő partnere a Tandem Humán Szolgáltató Egyesület.

A projekt eredményeiről folyamatosan beszámolunk honlapunkon.

Online közbiztonsági konferencia a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége és a Homo Oecologicus Alapítvány közös szervezésében

2021. március 22.

2021. március 3-án került megrendezésre a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ), valamint a Homo Oecologcius Alapítvány közös szervezésében a TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program keretében "A bűnmegelőzés aspektusai településeinken" elnevezésű online szakmai konferencia. A témát különösen aktuálissá teszi az immár egy éve Magyarországon is jelenlévő COVID-19 koronavírus járvány támasztotta különleges körülmények. Ebben a helyzetben településvezetőknek szükséges újra gondolni a biztonságos települések feltételeit a járvány utáni időszakra. Az élet minden területén, így az önkormányzati szektorban is egyre fontosabb dimenzió a változó, sokszor speciális krízisjellegű körülményekhez történő hatékony igazodás, az ellenálló-képesség javítása - az ún. reziliencia, s vele az emberekre háruló káros hatások csökkentése, a rendszerszintű gondolkodás valamint a veszélyeztetett csoportok életminőségének, biztonságának javítása érdekében kifejtett együttműködések. Erre jó példa, amikor helyi beavatkozásokkal olyan közterületek kerülnek kijelölésre, amelyek könnyen átállíthatók más prioritások - így a hirtelen kiváltott válsághelyzetek - kiszolgálására. Az online bűnmegelőzési konferencia levezető elnöke Dr. Gyergyák Ferenc a TÖOSZ főtitkára volt.

A konferenciát Dr. Gyergyák Ferenc TÖOSZ főtitkár nyitotta meg, aki röviden bemutatta a 2008-ban elindított TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programot, a 2020-as kiírást sajnálatos módon a koronavírus elleni fellépés határozta meg, ezért a tavalyi pályázati szakaszban az innováció, a helyi közszolgáltatások fejlesztése, a helyi összefogás és a közösségek erősítése minden eddiginél nagyobb jelentőséget nyert. A Program Irányító Bizottsága - amelyben a Homo Oecologicus Alapítvány is képviseltetve van - hosszas mérlegelés után teljes mértékben online keretek között hirdette meg és bonyolította le a 2020. évi kiírást. Felhívta a figyelmet, hogy a LÖGY Program kiemelt témája a közbiztonság, amit az Irányító Bizottság 2021-ben is meg kíván hirdetni.

Dr. Hajas Barnabás igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár az Igazságügyi Minisztériumból "Mit tehetnek az önkormányzatok az áldozatok segítéséért?"címmel tartott előadást. Az államtitkár az állami áldozatsegítés rendszerében az elmúlt években bekövetkezett változásokról és programokról beszélt. Ennek keretében ún. áldozatsegítő központokat hoztak létre Budapesten, Szombathelyen, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Kecskeméten, továbbá a minisztériumi tervek szerint idén további központok nyílnak Veszprém, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Heves Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az államtitkár leszögezte, fontos az önkormányzatok számára, hogy az áldozatok eléréséhez szükséges kapcsolattartás szabályozása megváltozott. Tavaly elfogadta a kormány az áldozatsegítés új koncepcióját, ami jelentős mértékben épít az állami, önkormányzati és civil szervezetek együttműködésére.

Dr. Szigeti László, az Országos Polgárőr Szövetség önkormányzati területért felelős alelnöke
előadásában kiemelte, hogy a polgárőrség erős felhatalmazással rendelkezik, a 2011. évi CLXV. törvény a polgárőrségről és a polgárőri tevékenység szabályairól törvényi erőre emelte a polgárőrség működését. Az állami, önkormányzati vagyon megóvásában kiemelt szerepe van a polgárőri szervezeteknek. Kiemelte, hogy egyre gyakrabban alkalmazzák az önkormányzatok a közterületi kamerák eszközét, ezért fontos ismerni a polgárőrökkel való együttműködés lehetőségeit. A polgárőr szervezetek működése mindig egy-egy településhez kapcsolódnak. Jelenleg körülbelül 65 ezer polgárőr van az országban, így bátran kijelenthető, hogy az ország legnagyobb civil szervezete: több mint 2000 egyesület működik hozzávetőleg 1800 településen.

Dallos Endrea Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület elnöke "Az önkormányzatok településtervezési eszközei, bűnmegelőzési aspektusok az építészetben" címmel tartott előadást. Az épített környezetről szólva elmondta a világon 2050-re 9,5 milliárd fő lesz a lakosság és ebből 6,5 milliárd fő él majd városokban. A nagyvárosi zsúfoltság forgalomnövekedést feltételez, ami társadalmi frusztrációt okoz. Ezzel csökken a biztonságérzet és élhetőség. E kettőnek szimbiózisban kell lennie. A biztonság olyan állapot, amikor nem történik semmilyen veszélyeztetés. Nem elegendő a nyugodt környezet, hanem olyan környezet kell, amiben megfelelőképpen tudunk reagálni a veszélyekre.

Dr. Hegedűs Judit PhD tanszékvezető egyetemi docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészeti Magatartástudományi Tanszékéről "Az önkormányzatok lehetőségei és szerepe a megelőzésben a gyermekvédelem terén" címmel tartott előadást. A területen a leterheltség jelentős, sok hiátus tapasztalható a gyermekvédelemben helyi szinten. Előadásában a tanszékvezető megosztott egy konkrét hazai "jó gyakorlatot" is.

Beke Károly Budapest Főváros XV. Kerület Önkormányzatának csoportvezetője a kerület példáján igyekezett szemléltetni a közbiztonság területén kialakított szektorközi (rendőrök, polgárőrök, önkormányzat, civil szervezetek) együttműködések fontosságát.

Steiner Attila a Budapesti Polgárőr Szövetség gazdasági-ügyviteli elnökhelyettese az "Egységben az erő: helyi együttműködések hatékony módjai a közbiztonság terén" címmel tartott előadást, amely során egy, Budapest XIV. kerületében, Zuglóban megvalósult közbiztonsági program eredményeit és tanulságait emelte ki.

A Budapest X. kerületben megvalósuló Legyen Tered! című projektet Dr. Molnár István Jenő, a Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület alelnöke mutatta be, amely szintén sokszereplős programként erősíti a koordináció fontosságát. A Kőbánya Közbiztonságáéért Közalapítvány a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácstól elnyert egyedi támogatást használta fel, együttműködve a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal, Kőbánya önkormányzatával, illetve néhány egyéb anyagi támogatóval.

Elkészült a TÖOSZ "Kisvárosi fejlesztések" című program javaslata

2021. február 22.

A Homo Oecologicus Alapítvánnyal stratégiai partnerségben álló Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a korábbi Magyar Falu Programhoz készített komplex javaslatcsomaghoz hasonlóan elkészítette a kisvárosi programjavaslatát. A munkában részt vett a Homo Oecologicus Alapítvány, amit a kuratórium elnöke Dr. Szabó Tamás képviselt. Az 5000-20.000 fő közötti lakosságszámú települések fejlesztésére irányuló több mint 50 oldalas dokumentumot a TÖOSZ megküldte a Gyopáros Alpár Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos és az illetékes szaktárcák részére. A Kisvárosi fejlesztések című munkaanyag elérhető a TÖOSZ hivatalos oldalán.

Elérhető a "Szociális és intézményi hatásvizsgálat Budapest IX. kerület Ferencvárosban" című kutatási zárótanulmány

2021. január 4.

Budapest IX. kerület Ferencváros Önkormányzata hivatalos honlapján nyilvánosan elérhetővé tette a Homo Oecologicus Alapítvány által az Önkormányzat számára 2019. október - 2020. március között készített "Szociális és intézményi hatásvizsgálat Budapest IX. kerület Ferencvárosban" című komplex kutatás zárótanulmányt. 

A kutatás célja Ferencvárosban a 2010-es években tapasztalt ingatlanpiaci változások társadalmi dimenzióinak, valamint a kerületi bölcsődei, óvodai, gyermekvédelmi szolgáltatásokra vonatkozó dolgozói és lakossági tapasztalatok szintetizálása volt. A kerületi lakáspiaci helyzet- és trendelemzés mellett mélyinterjúk, fókuszcsoportos beszélgetések, lakossági kvantitatív véleménykutatások valamint széleskörű adat- és statisztikai elemzés biztosította a munkálatok menetét. 

A Szociális és Intézményi Hatásvizsgálatot összegző kutatási záró tanulmány 2020 tavaszán került elfogadásra Budapest IX. kerület Ferencváros Önkormányzata részéről.

A kutatási zárótanulmány az alábbi linken olvasható: