Hírek

Kihirdették az idei TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok (TÖOSZ LÖGY) verseny első kör után továbbjutó önkormányzatait

2021. augusztus 10.

2021. július 28-án került sor az idei TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok (TÖOSZ LÖGY) verseny pályázati szakaszának első körös továbbjutásról szóló döntésre. A TÖOSZ Országos Központjában sor került hibrid ülésen (egyszerre személyes és online) Dr. Szabó Tamás kuratóriumi elnök képviselte a Homo Oecologicus Alapítványt, amely 2019 óta tagja az Irányító Bizottságnak. A 2021-es LÖGY kiírás 4 kategóriában került meghirdetésre: társadalmi felzárkózás; innováció; idősgondozás; közbiztonság. A július 28-i ülésen a programban közreműködő szakértők írásos véleményének megvitatása mellett a június 31-ig beérkezett pályázatok közül 15 önkormányzati "jó gyakorlat" került kiválasztásra, amiket a következő hónapok során, helyszíni szemlén tekintenek meg az Irányító Bizottság tagjai valamint a közreműködő szakértők. A továbbjutott pályázatok között egyaránt találhatunk kisközségi, városi, megyei jogú városi és fővárosi kerületi önkormányzati "jó gyakorlatot" - a részletes listáról a TÖOSZ oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők a https://xn--tosz-5qa.hu/news/712/73/Megvannak-a-Legjobb-onkormanyzati-Gyakorlatok-Program-2021-es-palyazati-szakaszanak-tovabbjutoi/ linken.

A 2021. évi programot a Belügyminisztérium valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja. A TÖOSZ LÖGY Irányító Bizottságban az idei évben a következő szervezetek vesznek részt a TÖOSZ mellett: a Belügyminisztérium; az Innovációs és Technológiai Minisztérium; az Emberi Erőforrások Minisztériuma; a Homo Oecologicus Alapítvány; az Autonómia Alapítvány; a Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület; a Magyar Faluszövetség; a Magyar Önkormányzatok Szövetsége; a Kisvárosok Szövetsége; az Országos Polgárőr Szövetség.

Az idei TÖOSZ LÖGY döntőre várhatóan 2021. novemberben kerül sor egy napon az első ízben kiírt Európai Kiváló Kormányzás Védjegy (ELoGE) záró rendezvényével a Belügyminisztériumban. Az idei LÖGY valamint az ELoGE történéseiről tájékoztatni fogjuk az érdeklődőket a Homo Oecologicus Alapítvány honlapján!

Megjelent az Európai Kiváló Kormányzás Védjegy (ELoGE) első hazai felhívása

2021. július 7.

Amint arról korábban már hírt adtunk az Európa Tanács 2021. évtől biztosítja Magyarország számára Európai Kiváló Kormányzás Védjegy (ELoGE) akkreditációt a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) és partnerszervezetei - köztük a Homo Oecologicus Alapítvány - számára. Az ELoGE célja, hogy a demokrácia iránt elkötelezett polgármesterek megmutathassák, hogy a saját működési gyakorlatuk milyen mértékben felel meg a helyi felelősségteljes jó kormányzás jegyében az Európa Tanács által meghatározott 12 alapelvnek - mint például a választás tisztességes lebonyolítása, az etikus magatartás, a fenntarthatóság vagy a jogállamiság. A kiírás értelmében az ELoGE díjra kandidáló települési önkormányzatok egy kifejezetten erre a célra kidolgozott mátrix-rendszer alkalmazásával önértékelést végeznek a 12 alapelv gyakorlati megvalósulásáról, valamint előre kialakított elégedettségi kérdőíveket tölt ki a helyi lakosság illetve a választott képviselők és önkormányzati tisztviselők.

Június végén került nyilvános meghirdetésre a TÖOSZ honlapján az első hazai ELoGE kiírás.

Az érdeklődők számára videóüzenetben nyújt tájékoztatást Dr. Gyergyák Ferenc a TÖOSZ főtitkára valamint Dr. Dukai Miklós a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára az alábbi linken:

A kiírás szintén letölthető a TÖOSZ honlapjáról az alábbi linken:

Jelentkezni és a pályázati nyilatkozatot feltölteni a következő linken lehet:

Az ELoGE jelentkezési határidő kezdete: 2021. június 23.

Az ELoGE részvételi kritériumoknak (mátrix kitöltése; elégedettségi kérdőívek) való megfelelési határidő: 2021. október 15.

Ünnepélyes díjátadó időpontja: 2021. november 10.

Az első hazai ELoGE kiírásról közvetlen tájékoztatást a TÖOSZ Titkárságon kaphat Kolin Péter TÖOSZ munkatárstól a +36 30 341 3122 telefonszámon vagy az eloge@toosz.hu e-mail címen.

Projektnyitó rendezvény a Nyírparasznyai Általános Iskolában

2021. június 9.

2021. június 9-én került megrendezésre a Nyírparasznyai Általános Iskolában a Homo Oecologicus Alapítvány "Digitális felzárkózás, online tanoda- és távoktatás a hátrányos helyzetű térségekben, településeken" fejlesztési programjának projektnyitó rendezvénye. Az eseményt személyes jelenlétével megtisztelte Pesti Béla László a Mátészalkai Tankerületi Igazgatóság vezetője, Szabó Imre Nyírparasznya Községi Önkormányzatának polgármestere, valamint a Homo Oecologcius Alapítvánnyal stratégiai partnerségben lévő Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára Dr. Gyergyák Ferenc.

Korábban már adtunk hírt arról, hogy a Homo Oecologicus Alapítvány együttműködve a Tandem Humán Szolgáltató Egyesülettel fejlesztési programot indított "Digitális felzárkózás, online tanoda- és távoktatás a hátrányos helyzetű térségekben, településeken" elnevezés alatt. A programot támogatja a Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalás Kollégiuma. A fejlesztés fókusza a digitális oktatás humán- és fizikai infrastruktúrájának kutatási alapú felmérése, stratégiai megalapozása, digitális módszertan kialakítása és alkalmazása a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírparasznya község nemzetiségi általános iskolájában. A fejlesztés továbbá érinti a teljes Mátészalkai Tankerületi Igazgatóság által felügyelt köznevelési intézményeket, kora ősszel egy online kérdőíves felmérést készítünk az érintett iskolákban tanító pedagógusok részvételével.

Az előkészítő munkálatok megtörténtek, a projekthez kapcsolódó együttműködési megállapodások megkötésre kerültek. Június első felében sor került egy online kérdőíves felmérésre a Nyírparasznyai Általános Iskolába járó tanulók szüleinek bevonásával - az érintettek a pandémia miatt bevezetett tavalyi és idei digitális oktatás kapcsán osztották meg velünk tapasztalataikat és véleményüket. A kitöltött online szülői kérdőívek feldolgozása jelenleg is folyamatban van.

A június 9-i projektnyitó rendezvényt Szabó Irén intézményvezető asszony nyitotta meg, majd a program kutatási és módszertani elemeit mutatták be a fejlesztést megvalósító szervezetek képviselői, Dr. Szabó Tamás a Homo Oecologicus Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Straub Zsolt a Tandem Humán Szolgáltató Egyesület elnöke és munkatársa Petőfi Sándor. Ezt követően került sor mélyinterjús és fókuszcsoportos beszélgetésekre, amelyek érintették az iskolavezetést, a pedagóguskart illetve az iskolában működő szülői munkaközösségeket. Az interjúk és fókuszcsoportok tapasztalatai - hasonlóan a szülői kérdőíves felmérésre - feldolgozásra kerülnek és beépülnek a kutatási eredményekre épülő digitális intézményfejlesztésbe.

Rendkívül jó hangulatban telt el az egész napos projektnyitó rendezvény, ezúton köszönjük a magas színvonalú vendéglátást az intézményvezetésnek, a rendkívül konstruktív hozzáállást az iskolában tanító pedagógusoknak és a segítséget a rendezvényen részt vett egyéb munkatársaknak!

Megújult Smart Leader képzésünk 2021. őszén indul Budapesten

2021. május 31.

A Homo Oecologicus Alapítvány Tétényi Éva építész, korábbi esztergomi polgármester személyes közreműködésével 2020-ban alakította ki a Smart Leader önkormányzati vezetőképző programot. Ennek célja, hogy speciális képzési program keretében a napi tevékenységhez jól alkalmazható hatékony tudást és ismereteket kapjanak önkormányzati döntéshozók (polgármesterek, alpolgármesterek, képviselők, jegyzők és egyéb hivatali vezetők), valamint a döntéselőkészítésben érintett munkatársak.

"Okos városok és települések élére okos vezetőket!" - ezen mottó jegyében került sor 2020. március-október között Budapesten az első Smart Leader képzésre. A Budapest Főváros XIII. kerület Önkormányzatával kialakított szakmai együttműködés keretében a program helyszíne az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ volt. A 6 napos 50 órás képzési programon több budapesti kerületi alpolgármester és képviselő szerzett oklevelet.

A Smart Leader kiemelt célja a munkavégzéshez elengedhetetlen kompetenciák fejlesztése és erősítése. A program épít az élményalapú tanulás módszereire, mint a műhelymunka, konzultációk és tréningek - a kialakításban részt vettek egyetemi oktatók, illetve gyakorlati szakemberek. Hangsúlyos elem a közösségi tervezés; a munkatársi személyiségtípusok és generációs menedzsment; a problémaérzékelés és kríziskezelés; a környezeti fenntarthatóság és települési klímapolitika; a döntéselőkészítést segítő módszerek. 

A személyes jelenléti napok ezúttal is az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban (1131 Budapest, XIII. kerület József Attila tér 4.) lesznek, továbbá képzési-módszertani újítás, hogy két képzési napot kifejezetten online keretek között valósítunk meg.

A Smart Leader Budapest 2021 képzési programja

1. nap - 2021. szeptember 17. (péntek) 9:00-16:00 - személyes jelenléti képzés, Angyalföldi József Attila Művelődési Központ

2. nap - 2021. október 1. (péntek) 9:00-16:00 - személyes jelenléti képzés, Angyalföldi József Attila Művelődési Központ

3. nap - 2021. október 8. (péntek) 9:00-14:30 - online jelenléti képzés

4. nap - 2021. október 15. (péntek) 9:00-16:00 - személyes jelenléti képzés, Angyalföldi József Attila Művelődési Központ

5. nap - 2021. október 29. (péntek) 9:00-16:00 - személyes jelenléti képzés, Angyalföldi József Attila Művelődési Központ

6. nap - 2021. november 5. (péntek) 9:00-16:00 - online jelenléti képzés

7. nap - 2021. november 12. (péntek) 9:00-16:00 - személyes jelenléti képzés, Angyalföldi József Attila Művelődési Központ

8. nap - 2021. november 26. (péntek) 9:00-16:00 - személyes jelenléti képzés, a képzés zárása Angyalföldi József Attila Művelődési Központ.

A Smart Leader Budapest 2021 képzés díja: 290.000 Ft + ÁFA

Jelentkezési határidő: 2021. június 30.

A képzési költség magában foglalja a csoportos műhelymunkát (6 személyes jelenléti + 2 online jelenléti képzési nap), és annak eszközeit, a folyamatos személyes és online konzultációt, valamint a képzés szervezője által a résztvevők számára biztosított képzési anyagokat, információkat.

A képzéssel és a jelentkezéssel kapcsolatban egyéb információt az info@hoec.hu e-mail címen, valamint a 30/905-2707 és a 30/207-1433 telefonszámon kaphatnak.

A képzési díjat 2021. július 15-ig kérjük befizetni a Homo Oecologicus Alapítvány hivatalos számlaszámára - Raiffeisen Bank 12010556-01363057-00100006.

A programról részletesen az alábbi képzési prospektusban olvashat:

Jelentkezni az alábbi menüpontra kattintva tud:

Jelentkezés képzésre

Megalakul az Európa Tanács (Council of Europe) Európai Kiváló Kormányzás Védjegy (ELoGE) nemzeti bizottsága, tagjai között a Homo Oecologicus Alapítvánnyal

2021. április 18.

Az Európa Tanács (Council of Europe) Európai Kiváló Kormányzás Védjegy (ELoGE) akkreditációjáért felelős döntőbizottság 2021. március 29-i online ülésén elfogadta a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) az akkreditációs kérelmét, így a Szövetség 2024. júniusig ELoGE akkreditációt szerzett, amit a nemzeti ELoGE platform keretében fog működtetni. A nemzeti ELoGE bizottságnak a TÖOSZ, a Belügyminisztérium, a Magyar Faluszövetség és a Kisvárosok Szövetsége mellett civil oldalról tagja lesz a Homo Oecologicus Alapítvány. Számunkra ez roppant siker, de egyben felelősség is!

Az Európai Kiváló Kormányzás Védjegy egy általános minőségi tanúsítvány, amelyet azon pályázó települések nyerhetnek el, amelyek a Jó Kormányzás 12 Alapelvét megvalósították.

A minősítés alapjául a helyi és regionális önkormányzatokért felelős európai miniszterek Valenciai Konferenciáján a 2007. október 15-16-án elfogadott "A jó helyi és regionális kormányzás - az európai kihívás" című határozata szolgál, ami egyúttal az Európa Tanács Innovációs és a Helyi Szintű Felelősségteljes Kormányzásról szóló Stratégiája. Az ELoGE Védjegy tanúsítja, hogy az abban részesülő település az önkormányzásnak egy minőségileg magasabb szintjét érte el. Egy pályázati rendszerben értékelik az arra aspiráló helyi önkormányzatok működését a nemzeti ELoGE bizottságok, amelyek az ún. jó kormányzás mátrix értékelési modell alapján végzik a feladatukat. Ennek a nemzeti ELoGE bizottságnak vált tagjává Alapítványunk. Az első hazai kiírás 2021. júniusban fogja megjelenni és október végén zárul a beadás. A folyamatról tájékoztatni fogjuk az érdeklődőket.

A Homo Oecologicus Alapítvány támogatott fejlesztési programot indít "Digitális felzárkózás, online tanoda- és távoktatás a hátrányos helyzetű térségekben,településeken" címmel

2021. április 1.

A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) által közzétett NEAO-KP-1-2021 kódszámú "Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás 2021." című pályázati kiírásában az NEA Társadalmi felelősségvállalás kollégiuma vissza nem térítendő támogatásban részesítette a Homo Oecologicus Alapítvány által NEAO-KP-1-2021/8-000522 pályázati azonosítószámon benyújtott "Digitális felzárkózás, online tanoda- és távoktatás a hátrányos helyzetű térségekben, településeken" című pályázatot.

A támogatott pályázat fejlesztési fókusza a digitális oktatás humán- és fizikai infrastruktúrájának kutatási alapú felmérése, stratégiai megalapozása, digitális módszertan kialakítása és működtetése hátrányos helyzetű térségekben. A projekt épít a különböző alternatív pedagógiai tapasztalatokra, a hatékony tanulásszervezési eljárásokra, a külső társadalmi és gazdasági környezet dinamikus változásaira - így a COVID19 koronavírus járvány által eredményezett körülményekre.

A fejlesztés hangsúlyos eleme a módszertani fejlesztés eredményeit felhasználó pilotprogram egy hátrányos helyzetű Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település köznevelési intézményében. A fejlesztési projekt illeszkedik az Alapítvány által felvállalt Digitális Köznevelési Intézményfejlesztés kutatási irányhoz. A szakmai fejlesztésben az Alapítvány együttműködő partnere a Tandem Humán Szolgáltató Egyesület.

A projekt eredményeiről folyamatosan beszámolunk honlapunkon.

Online közbiztonsági konferencia a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége és a Homo Oecologicus Alapítvány közös szervezésében

2021. március 22.

2021. március 3-án került megrendezésre a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ), valamint a Homo Oecologcius Alapítvány közös szervezésében a TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program keretében "A bűnmegelőzés aspektusai településeinken" elnevezésű online szakmai konferencia. A témát különösen aktuálissá teszi az immár egy éve Magyarországon is jelenlévő COVID-19 koronavírus járvány támasztotta különleges körülmények. Ebben a helyzetben településvezetőknek szükséges újra gondolni a biztonságos települések feltételeit a járvány utáni időszakra. Az élet minden területén, így az önkormányzati szektorban is egyre fontosabb dimenzió a változó, sokszor speciális krízisjellegű körülményekhez történő hatékony igazodás, az ellenálló-képesség javítása - az ún. reziliencia, s vele az emberekre háruló káros hatások csökkentése, a rendszerszintű gondolkodás valamint a veszélyeztetett csoportok életminőségének, biztonságának javítása érdekében kifejtett együttműködések. Erre jó példa, amikor helyi beavatkozásokkal olyan közterületek kerülnek kijelölésre, amelyek könnyen átállíthatók más prioritások - így a hirtelen kiváltott válsághelyzetek - kiszolgálására. Az online bűnmegelőzési konferencia levezető elnöke Dr. Gyergyák Ferenc a TÖOSZ főtitkára volt.

A konferenciát Dr. Gyergyák Ferenc TÖOSZ főtitkár nyitotta meg, aki röviden bemutatta a 2008-ban elindított TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programot, a 2020-as kiírást sajnálatos módon a koronavírus elleni fellépés határozta meg, ezért a tavalyi pályázati szakaszban az innováció, a helyi közszolgáltatások fejlesztése, a helyi összefogás és a közösségek erősítése minden eddiginél nagyobb jelentőséget nyert. A Program Irányító Bizottsága - amelyben a Homo Oecologicus Alapítvány is képviseltetve van - hosszas mérlegelés után teljes mértékben online keretek között hirdette meg és bonyolította le a 2020. évi kiírást. Felhívta a figyelmet, hogy a LÖGY Program kiemelt témája a közbiztonság, amit az Irányító Bizottság 2021-ben is meg kíván hirdetni.

Dr. Hajas Barnabás igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár az Igazságügyi Minisztériumból "Mit tehetnek az önkormányzatok az áldozatok segítéséért?"címmel tartott előadást. Az államtitkár az állami áldozatsegítés rendszerében az elmúlt években bekövetkezett változásokról és programokról beszélt. Ennek keretében ún. áldozatsegítő központokat hoztak létre Budapesten, Szombathelyen, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Kecskeméten, továbbá a minisztériumi tervek szerint idén további központok nyílnak Veszprém, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Heves Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az államtitkár leszögezte, fontos az önkormányzatok számára, hogy az áldozatok eléréséhez szükséges kapcsolattartás szabályozása megváltozott. Tavaly elfogadta a kormány az áldozatsegítés új koncepcióját, ami jelentős mértékben épít az állami, önkormányzati és civil szervezetek együttműködésére.

Dr. Szigeti László, az Országos Polgárőr Szövetség önkormányzati területért felelős alelnöke
előadásában kiemelte, hogy a polgárőrség erős felhatalmazással rendelkezik, a 2011. évi CLXV. törvény a polgárőrségről és a polgárőri tevékenység szabályairól törvényi erőre emelte a polgárőrség működését. Az állami, önkormányzati vagyon megóvásában kiemelt szerepe van a polgárőri szervezeteknek. Kiemelte, hogy egyre gyakrabban alkalmazzák az önkormányzatok a közterületi kamerák eszközét, ezért fontos ismerni a polgárőrökkel való együttműködés lehetőségeit. A polgárőr szervezetek működése mindig egy-egy településhez kapcsolódnak. Jelenleg körülbelül 65 ezer polgárőr van az országban, így bátran kijelenthető, hogy az ország legnagyobb civil szervezete: több mint 2000 egyesület működik hozzávetőleg 1800 településen.

Dallos Endrea Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület elnöke "Az önkormányzatok településtervezési eszközei, bűnmegelőzési aspektusok az építészetben" címmel tartott előadást. Az épített környezetről szólva elmondta a világon 2050-re 9,5 milliárd fő lesz a lakosság és ebből 6,5 milliárd fő él majd városokban. A nagyvárosi zsúfoltság forgalomnövekedést feltételez, ami társadalmi frusztrációt okoz. Ezzel csökken a biztonságérzet és élhetőség. E kettőnek szimbiózisban kell lennie. A biztonság olyan állapot, amikor nem történik semmilyen veszélyeztetés. Nem elegendő a nyugodt környezet, hanem olyan környezet kell, amiben megfelelőképpen tudunk reagálni a veszélyekre.

Dr. Hegedűs Judit PhD tanszékvezető egyetemi docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészeti Magatartástudományi Tanszékéről "Az önkormányzatok lehetőségei és szerepe a megelőzésben a gyermekvédelem terén" címmel tartott előadást. A területen a leterheltség jelentős, sok hiátus tapasztalható a gyermekvédelemben helyi szinten. Előadásában a tanszékvezető megosztott egy konkrét hazai "jó gyakorlatot" is.

Beke Károly Budapest Főváros XV. Kerület Önkormányzatának csoportvezetője a kerület példáján igyekezett szemléltetni a közbiztonság területén kialakított szektorközi (rendőrök, polgárőrök, önkormányzat, civil szervezetek) együttműködések fontosságát.

Steiner Attila a Budapesti Polgárőr Szövetség gazdasági-ügyviteli elnökhelyettese az "Egységben az erő: helyi együttműködések hatékony módjai a közbiztonság terén" címmel tartott előadást, amely során egy, Budapest XIV. kerületében, Zuglóban megvalósult közbiztonsági program eredményeit és tanulságait emelte ki.

A Budapest X. kerületben megvalósuló Legyen Tered! című projektet Dr. Molnár István Jenő, a Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület alelnöke mutatta be, amely szintén sokszereplős programként erősíti a koordináció fontosságát. A Kőbánya Közbiztonságáéért Közalapítvány a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácstól elnyert egyedi támogatást használta fel, együttműködve a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal, Kőbánya önkormányzatával, illetve néhány egyéb anyagi támogatóval.

Elkészült a TÖOSZ "Kisvárosi fejlesztések" című program javaslata

2021. február 22.

A Homo Oecologicus Alapítvánnyal stratégiai partnerségben álló Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a korábbi Magyar Falu Programhoz készített komplex javaslatcsomaghoz hasonlóan elkészítette a kisvárosi programjavaslatát. A munkában részt vett a Homo Oecologicus Alapítvány, amit a kuratórium elnöke Dr. Szabó Tamás képviselt. Az 5000-20.000 fő közötti lakosságszámú települések fejlesztésére irányuló több mint 50 oldalas dokumentumot a TÖOSZ megküldte a Gyopáros Alpár Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos és az illetékes szaktárcák részére. A Kisvárosi fejlesztések című munkaanyag elérhető a TÖOSZ hivatalos oldalán.

Elérhető a "Szociális és intézményi hatásvizsgálat Budapest IX. kerület Ferencvárosban" című kutatási zárótanulmány

2021. január 4.

Budapest IX. kerület Ferencváros Önkormányzata hivatalos honlapján nyilvánosan elérhetővé tette a Homo Oecologicus Alapítvány által az Önkormányzat számára 2019. október - 2020. március között készített "Szociális és intézményi hatásvizsgálat Budapest IX. kerület Ferencvárosban" című komplex kutatás zárótanulmányt. 

A kutatás célja Ferencvárosban a 2010-es években tapasztalt ingatlanpiaci változások társadalmi dimenzióinak, valamint a kerületi bölcsődei, óvodai, gyermekvédelmi szolgáltatásokra vonatkozó dolgozói és lakossági tapasztalatok szintetizálása volt. A kerületi lakáspiaci helyzet- és trendelemzés mellett mélyinterjúk, fókuszcsoportos beszélgetések, lakossági kvantitatív véleménykutatások valamint széleskörű adat- és statisztikai elemzés biztosította a munkálatok menetét. 

A Szociális és Intézményi Hatásvizsgálatot összegző kutatási záró tanulmány 2020 tavaszán került elfogadásra Budapest IX. kerület Ferencváros Önkormányzata részéről.

A kutatási zárótanulmány az alábbi linken olvasható:


A TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok (TÖOSZ LÖGY) verseny döntőjének eredményei

2020. december 9.

2020. november 25-én került sor az idei TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok (TÖOSZ LÖGY) verseny döntőjére. 2019. óta a Homo Oecologicus Alapítvány képviseletében Dr. Szabó Tamás kuratóriumi elnök tagja a TÖOSZ LÖGY Irányító Bizottságának. A 2020-as kiírás eseményei (pályázatok benyújtása; pályázatok szakértői értékelése; zárókonferencia) a koronavírus járvány miatti korlátozó intézkedések miatt kizárólag online módon kerültek megrendezésre.

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2020. november 25-ei, több mint száz fő részvételével zajló online záró konferenciáján a döntőbe jutott települések képviselői mutatták be a koronavírus-járvány elleni küzdelmet elősegítő jó gyakorlatukat. A díjak odaítéléséről - négy témában - ezt követően döntött a Program Irányító Bizottsága, összesen 10 önkormányzat 11 pályázata részesült elismerésben.

A döntős pályázók 2020. november 25-én bemutatott prezentációit követően az Irányító Bizottság tagjainak szavazata alapján a végeredmények:

Társadalmi felzárkózási jó gyakorlatok - a szegénység elleni küzdelem hatékony helyi módszerei

I. helyezés:

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata "Felzárkózást támogató innovatív közösségi alapú kríziskezelés" című pályázatával

II. helyezés:

Budapest Főváros XIII. Kerület Önkormányzata "Nem vagy egyedül: hívd a Previ Stúdiót" című pályázatával

Helyi közbiztonsági jó gyakorlatok

I. helyezés:

Arló Nagyközség Önkormányzata "Tegyünk együtt a helyi közbiztonságért!" című pályázatával

II. helyezés:

Kunsziget Község Önkormányzata "Kunsziget biztonságáért a megváltozott helyzetben" című pályázatával

III. helyezés:

Budapest Főváros XIII. Kerület Önkormányzata "Nem hagyunk szó nélkül!" című pályázatával

Önkormányzati jó gyakorlatok az idősellátásban

I. helyezés:

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata "A szociális ellátások szerepe, fontossága az idősellátásban (A helyi méltányossági ápolási díj és a házi segítségnyújtás rendszerének együttműködése Nyíregyházán" című pályázatával

II. helyezés:

Kozármisleny Város Önkormányzata "Időseink védelmében a Kozármislenyi veszélyhelyzeti munkacsoport" című pályázatával

III. helyezés:

Alsómocsolád Község Önkormányzata "Új utakon a minőségi időskorért" című pályázatával

Önkormányzati innovációk

I. helyezés:

Szada Nagyközség Önkormányzata "A Fény Világnapja Szadán - önkormányzat és civilek együtt a közösségért nehéz helyzetekben is" című pályázatával

II. helyezés:

Budapest Főváros XV. Kerület Önkormányzata "Újszerű, digitális segítségnyújtó platform a COVID-19 járvány ideje alatt" című pályázatával

III. helyezés:

Budapest Főváros IV. Kerület Önkormányzata "Állatmentő Liga Újpesten, különös tekintettel a veszélyhelyzet ideje alatt" című pályázatával

Közönségdíj

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata "Felzárkózást támogató innovatív közösségi alapú kríziskezelés" című pályázatával.


A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok program Irányító Bizottságában résztvevő szervezetek: Belügyminisztérium, Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület, e- Demokrácia Alapítvány, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Homo Oecologicus Alapítvány, Innovációs és Technológiai Minisztérium, Kisvárosok Szövetsége, Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, Országos Polgárőr Szövetség, Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége.

Forrás: www.toosz.hu

Hivatalos együttműködési stratégiai megállapodás a Homo Oecologicus Alapítvány és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége között

2020. november 26.

Hivatalos együttműködési megállapodást kötött a Homo Oecologcius Alapítvány és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ). Ezzel új szintre helyeződött a két szervezet közötti immáron többéves kapcsolatrendszer. A megállapodás aláírására 2020. szeptember 30-án került sor, az aláírók a Homo Oecologicus Alapítvány részéről Dr. Szabó Tamás kuratóriumi elnök és Dr. Gyergyák Ferenc a TÖOSZ főtitkára voltak.

A megállapodásban a felek vállalták, hogy egymás irányába közös kutatási és pályázati kezdeményezéseket tesznek. Tájékoztatják egymást a saját szervezésű szakmai rendezvényeikről, továbbá lehetőséget biztosítanak a szakértői szintű közvetlen konzultációkra részvételre egymás rendezvényein a két szervezet között. A megállapodás tartalmazza, hogy a felek évente értékelik az elmúlt időszak történéseit és javaslatot tesznek a további együttműködés keretére és konkrét elemeire.

Smart Leader zárónap és ünnepélyes oklevélátadás

2020. október 9.

2020. október 9-én került sor az első Smart Leader önkormányzati speciális vezetőképző programsorozat zárónapjára, melyet Tétényi Éva építész vezetett projektmenedzsment és EU 2021-2027 költségvetési ciklus témakörökben. A nap végén megtartott hivatalos zárófogadást és ünnepélyes oklevélátadást megtisztelte jelenlétével Csiga Gergely, a XIII. kerület okosváros-fejlesztésekért felelős alpolgármestere, valamint új kurátorunk, Prof. Dr. Szatmári Péter, aki a kerületben önálló campussal rendelkező Kodolányi János Egyetem tudományos és fejlesztési rektorhelyettese is. Az oklevélátadás során elhangzott, hogy a települési és fővárosi kerületi szintű tapasztalatok megosztása kiemelten fontos helyet foglal el a képzésen belül. Csiga Gergely alpolgármester köszöntőjében kifejtette, hogy a XIII. kerületi Önkormányzat partner kíván lenni a Smart Leader tovább gondolásában. Szabó Tamás, a Homo Oecologicus Alapítvány kuratóriumi elnöke pedig elmondta, hogy napirenden van az első Smart Leader hallgatói és oktatói tapasztalatainak összegzése. A program a tervek szerint 2021 elején folytatódik.

TÖOSZ Emléklap kitüntetés a Homo Oecologicus Alapítványnak

2020. szeptember 11.

Nagy örömünkre szolgál bejelenteni, hogy a Homo Oecologicus Alapítvány a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) 2020. évi Küldöttgyűlésén TÖOSZ Emléklap kitüntetésben részesült a szakmai érdekképviseleti tevékenység, továbbá a Szövetséggel való partneri együttműködés elismeréseként.

2020. szeptember 11-én került sor a Bács-Kiskun megyei Felsőlajoson a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének tisztújító Küldöttgyűlésére, ahol újraválasztották a Szövetség elnökénekújabb 5 évre Schmidt Jenőt a Somogy megyei Tab város polgármesterét. Megválasztották a TÖOSZ társelnökeit, a TÖOSZ új Elnökségét és Felügyelő Bizottságát, valamint a 15 TÖOSZ tanácsnokot. Az eseményen Magyarország Kormánya képviseletében előadást tartott Dr. Dukai Miklós a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára. A TÖOSZ tisztségviselőinek megválasztását követően került sor a TÖOSZ kitüntetések és elismerő oklevelek ünnepélyes átadására. 

Ennek keretében kapta meg a Homo Oecologicus Alapítvány a TÖOSZ Emléklapot, amely szakmai elismerés illeszkedik a Szövetség és az Alapítvány közötti immár több éves szakmai együttműködés (közös szakmai tanulmánykötet kiadása 2017-ben és 2019-ben) rendszerébe. Az elismerést köszönjük, és egyúttal jó munkát kívánunk a következő 5 évben a TÖOSZ megválasztott tisztségviselőinek!

2020. június 29-én került sor az első SMART LEADER workshopra a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) országos központjában. A workshop számára a helyszínt Dr. Gyergyák Ferenc TÖOSZ főtitkár - aki a SMART LEADER önkormányzati vezetőképző program egyik előadója is egyben - felajánlásának köszönhetően a TÖOSZ biztosította a Homo...

A COVID-19 koronavírus magyarországi megjelenése miatt veszélyhelyzet és kormányzati védekező intézkedések hatására a SMAERT LEADER Önkormányzati Vezetőképző Program a személyes jelenléti képzési formáról átállításra került online digitális képzésre. Ebben a formában került sor több képzési napra. Jelen állás szerint a személyes jelenlétet...

Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. szeptember 19-én tartott testületi ülésén elfogadta Cegléd Város Szociális Térkép komplex kutatásának záró tanulmányát, amit a Homo Oecologicus Alapítvány készített az Önkormányzat megbízásából 2019. április - szeptember között.

A TÖOSZ és a Homo Oecologicus Alapítvány május 9-én a TÖOSZ, Önkormányzati Információs és Koordinációs Központban mutatta be az Agglomerációs várostérségi tanulmányok Nagyvárosi, városi és települési dilemmák a 21. században című kötetet.