Hírek

Elérhető a "Szociális és intézményi hatásvizsgálat Budapest IX. kerület Ferencvárosban" című kutatási zárótanulmány

2021. január 4.

Budapest IX. kerület Ferencváros Önkormányzata hivatalos honlapján nyilvánosan elérhetővé tette a Homo Oecologicus Alapítvány által az Önkormányzat számára 2019. október - 2020. március között készített "Szociális és intézményi hatásvizsgálat Budapest IX. kerület Ferencvárosban" című komplex kutatás zárótanulmányt. 

A kutatás célja Ferencvárosban a 2010-es években tapasztalt ingatlanpiaci változások társadalmi dimenzióinak, valamint a kerületi bölcsődei, óvodai, gyermekvédelmi szolgáltatásokra vonatkozó dolgozói és lakossági tapasztalatok szintetizálása volt. A kerületi lakáspiaci helyzet- és trendelemzés mellett mélyinterjúk, fókuszcsoportos beszélgetések, lakossági kvantitatív véleménykutatások valamint széleskörű adat- és statisztikai elemzés biztosította a munkálatok menetét. 

A Szociális és Intézményi Hatásvizsgálatot összegző kutatási záró tanulmány 2020 tavaszán került elfogadásra Budapest IX. kerület Ferencváros Önkormányzata részéről.

A kutatási zárótanulmány az alábbi linken olvasható:


A TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok (TÖOSZ LÖGY) verseny döntőjének eredményei

2020. december 9.

2020. november 25-én került sor az idei TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok (TÖOSZ LÖGY) verseny döntőjére. 2019. óta a Homo Oecologicus Alapítvány képviseletében Dr. Szabó Tamás kuratóriumi elnök tagja a TÖOSZ LÖGY Irányító Bizottságának. A 2020-as kiírás eseményei (pályázatok benyújtása; pályázatok szakértői értékelése; zárókonferencia) a koronavírus járvány miatti korlátozó intézkedések miatt kizárólag online módon kerültek megrendezésre.

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2020. november 25-ei, több mint száz fő részvételével zajló online záró konferenciáján a döntőbe jutott települések képviselői mutatták be a koronavírus-járvány elleni küzdelmet elősegítő jó gyakorlatukat. A díjak odaítéléséről - négy témában - ezt követően döntött a Program Irányító Bizottsága, összesen 10 önkormányzat 11 pályázata részesült elismerésben.

A döntős pályázók 2020. november 25-én bemutatott prezentációit követően az Irányító Bizottság tagjainak szavazata alapján a végeredmények:

Társadalmi felzárkózási jó gyakorlatok - a szegénység elleni küzdelem hatékony helyi módszerei

I. helyezés:

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata "Felzárkózást támogató innovatív közösségi alapú kríziskezelés" című pályázatával

II. helyezés:

Budapest Főváros XIII. Kerület Önkormányzata "Nem vagy egyedül: hívd a Previ Stúdiót" című pályázatával

Helyi közbiztonsági jó gyakorlatok

I. helyezés:

Arló Nagyközség Önkormányzata "Tegyünk együtt a helyi közbiztonságért!" című pályázatával

II. helyezés:

Kunsziget Község Önkormányzata "Kunsziget biztonságáért a megváltozott helyzetben" című pályázatával

III. helyezés:

Budapest Főváros XIII. Kerület Önkormányzata "Nem hagyunk szó nélkül!" című pályázatával

Önkormányzati jó gyakorlatok az idősellátásban

I. helyezés:

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata "A szociális ellátások szerepe, fontossága az idősellátásban (A helyi méltányossági ápolási díj és a házi segítségnyújtás rendszerének együttműködése Nyíregyházán" című pályázatával

II. helyezés:

Kozármisleny Város Önkormányzata "Időseink védelmében a Kozármislenyi veszélyhelyzeti munkacsoport" című pályázatával

III. helyezés:

Alsómocsolád Község Önkormányzata "Új utakon a minőségi időskorért" című pályázatával

Önkormányzati innovációk

I. helyezés:

Szada Nagyközség Önkormányzata "A Fény Világnapja Szadán - önkormányzat és civilek együtt a közösségért nehéz helyzetekben is" című pályázatával

II. helyezés:

Budapest Főváros XV. Kerület Önkormányzata "Újszerű, digitális segítségnyújtó platform a COVID-19 járvány ideje alatt" című pályázatával

III. helyezés:

Budapest Főváros IV. Kerület Önkormányzata "Állatmentő Liga Újpesten, különös tekintettel a veszélyhelyzet ideje alatt" című pályázatával

Közönségdíj

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata "Felzárkózást támogató innovatív közösségi alapú kríziskezelés" című pályázatával.


A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok program Irányító Bizottságában résztvevő szervezetek: Belügyminisztérium, Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület, e- Demokrácia Alapítvány, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Homo Oecologicus Alapítvány, Innovációs és Technológiai Minisztérium, Kisvárosok Szövetsége, Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, Országos Polgárőr Szövetség, Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége.

Forrás: www.toosz.hu

Hivatalos együttműködési stratégiai megállapodás a Homo Oecologicus Alapítvány és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége között

2020. november 26.

Hivatalos együttműködési megállapodást kötött a Homo Oecologcius Alapítvány és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ). Ezzel új szintre helyeződött a két szervezet közötti immáron többéves kapcsolatrendszer. A megállapodás aláírására 2020. szeptember 30-án került sor, az aláírók a Homo Oecologicus Alapítvány részéről Dr. Szabó Tamás kuratóriumi elnök és Dr. Gyergyák Ferenc a TÖOSZ főtitkára voltak.

A megállapodásban a felek vállalták, hogy egymás irányába közös kutatási és pályázati kezdeményezéseket tesznek. Tájékoztatják egymást a saját szervezésű szakmai rendezvényeikről, továbbá lehetőséget biztosítanak a szakértői szintű közvetlen konzultációkra részvételre egymás rendezvényein a két szervezet között. A megállapodás tartalmazza, hogy a felek évente értékelik az elmúlt időszak történéseit és javaslatot tesznek a további együttműködés keretére és konkrét elemeire.

Smart Leader zárónap és ünnepélyes oklevélátadás

2020. október 9.

2020. október 9-én került sor az első Smart Leader önkormányzati speciális vezetőképző programsorozat zárónapjára, melyet Tétényi Éva építész vezetett projektmenedzsment és EU 2021-2027 költségvetési ciklus témakörökben. A nap végén megtartott hivatalos zárófogadást és ünnepélyes oklevélátadást megtisztelte jelenlétével Csiga Gergely, a XIII. kerület okosváros-fejlesztésekért felelős alpolgármestere, valamint új kurátorunk, Prof. Dr. Szatmári Péter, aki a kerületben önálló campussal rendelkező Kodolányi János Egyetem tudományos és fejlesztési rektorhelyettese is. Az oklevélátadás során elhangzott, hogy a települési és fővárosi kerületi szintű tapasztalatok megosztása kiemelten fontos helyet foglal el a képzésen belül. Csiga Gergely alpolgármester köszöntőjében kifejtette, hogy a XIII. kerületi Önkormányzat partner kíván lenni a Smart Leader tovább gondolásában. Szabó Tamás, a Homo Oecologicus Alapítvány kuratóriumi elnöke pedig elmondta, hogy napirenden van az első Smart Leader hallgatói és oktatói tapasztalatainak összegzése. A program a tervek szerint 2021 elején folytatódik.

TÖOSZ Emléklap kitüntetés a Homo Oecologicus Alapítványnak

2020. szeptember 11.

Nagy örömünkre szolgál bejelenteni, hogy a Homo Oecologicus Alapítvány a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) 2020. évi Küldöttgyűlésén TÖOSZ Emléklap kitüntetésben részesült a szakmai érdekképviseleti tevékenység, továbbá a Szövetséggel való partneri együttműködés elismeréseként.

2020. szeptember 11-én került sor a Bács-Kiskun megyei Felsőlajoson a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének tisztújító Küldöttgyűlésére, ahol újraválasztották a Szövetség elnökénekújabb 5 évre Schmidt Jenőt a Somogy megyei Tab város polgármesterét. Megválasztották a TÖOSZ társelnökeit, a TÖOSZ új Elnökségét és Felügyelő Bizottságát, valamint a 15 TÖOSZ tanácsnokot. Az eseményen Magyarország Kormánya képviseletében előadást tartott Dr. Dukai Miklós a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára. A TÖOSZ tisztségviselőinek megválasztását követően került sor a TÖOSZ kitüntetések és elismerő oklevelek ünnepélyes átadására. 

Ennek keretében kapta meg a Homo Oecologicus Alapítvány a TÖOSZ Emléklapot, amely szakmai elismerés illeszkedik a Szövetség és az Alapítvány közötti immár több éves szakmai együttműködés (közös szakmai tanulmánykötet kiadása 2017-ben és 2019-ben) rendszerébe. Az elismerést köszönjük, és egyúttal jó munkát kívánunk a következő 5 évben a TÖOSZ megválasztott tisztségviselőinek!

2020. június 29-én került sor az első SMART LEADER workshopra a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) országos központjában. A workshop számára a helyszínt Dr. Gyergyák Ferenc TÖOSZ főtitkár - aki a SMART LEADER önkormányzati vezetőképző program egyik előadója is egyben - felajánlásának köszönhetően a TÖOSZ biztosította a Homo...

A COVID-19 koronavírus magyarországi megjelenése miatt veszélyhelyzet és kormányzati védekező intézkedések hatására a SMAERT LEADER Önkormányzati Vezetőképző Program a személyes jelenléti képzési formáról átállításra került online digitális képzésre. Ebben a formában került sor több képzési napra. Jelen állás szerint a személyes jelenlétet...

Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. szeptember 19-én tartott testületi ülésén elfogadta Cegléd Város Szociális Térkép komplex kutatásának záró tanulmányát, amit a Homo Oecologicus Alapítvány készített az Önkormányzat megbízásából 2019. április - szeptember között.

A TÖOSZ és a Homo Oecologicus Alapítvány május 9-én a TÖOSZ, Önkormányzati Információs és Koordinációs Központban mutatta be az Agglomerációs várostérségi tanulmányok Nagyvárosi, városi és települési dilemmák a 21. században című kötetet.