Hírek

Közeledik a 2022. évi TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok (TÖOSZ LÖGY) verseny döntője

2022. január 22.

A 2022. évi országgyűlési választásokra tekintettel csak a múlt év nyarán indultak meg a 2022. évi TÖOSZ LÖGY Program előkészítési munkálatai. Az előkészítő munkálatokat követően a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének honlapján augusztus hónapban jelent meg a pályázati felhívás, amelyre az ősz folyamán jelentkezhettek a kandidáló önkormányzatok. 

Az előzetesen beérkezett pályázati anyagok alapján a TÖOSZ LÖGY Irányító Bizottságának (IB) tagjai valamint a programban érintett szakértők 2022. január második-harmadik hetében tartották a helyszíni bejárásokat, ahol találkoztak az érintett önkormányzatok vezető képviselőivel, akik személyesen mutatták be a "jó gyakorlataikat" - ezúttal a következő témakörökben történt a kiírás: bűnmegelőzés, önkormányzati innovációk, társadalmi részvétel.

Az idei TÖOSZ LÖGY döntőt előkészítő IB ülésre január 25-én kerül sor. A döntőt 2019-hez hasonlóan ezúttal is Gödöllőn az Erzsébet Királyné Szállodában tartják meg 2023. február 8-án. Több helyszíni bejáráson személyesen vett részt Dr. Szabó Tamás a Homo Oecologicus Alapítvány kuratóriumi elnöke, mint az Irányító Bizottság tagja - így Gyöngyösön, Miskolcon, valamint Budapest XIX., III. és XIII. kerületében. 

Az idei TÖOSZ LÖGY döntő eseményeiről természetesen ezúttal is részletesen be fogunk számolni.

A helyszíni bejárásokról készült fotók a Médiatárban láthatóak.

"Korunk kihívásai" c. oktatásfejlesztési-módszertani workshop

2022. november 24.

Alapítványunk szakmai workshopot tartott a nyírparasznyai iskolai, valamint a mátészalkai tankerületi oktatás- módszertani kutatások és digitális intézményfejlesztés tapasztalatairól.

Amint arról korábban márt hírt adtunk a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület támogatásával a Homo Oecologicus Alapítvány a Budapesti Gazdasági és Szakképzési Centrum (BGSZC) tagintézményeként működő Dobos C. József Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolában "Korunk kihívásai" címmel oktatásfejlesztési- és módszertani szakmai rendezvényt tartott 2022. november 24-én a házigazda intézmény XIII. kerületi Huba utcai épületének könyvtár- és konferenciatermében.

A rendezvényen megjelenteket Juhász Zoltán, a BGSZC Dobos C. József Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola igazgatója köszöntötte. Szakmai előadásában a rendezvénynek helyszínt biztosító vendéglátóipari technikum és szakképző iskolát mutatta be, valamint a workshop hetében zajló "Dobos Expo" elnevezésű pályaorientációs szakmai rendezvénysorozatra hívta fel a megjelentek figyelmét.

Dr. Szabó Tamás egyetemi adjunktus, a Homo Oecologicus Alapítvány kuratóriumi elnöke előadásában a Mátészalkai Tankerületben és a Nyírparasznyai Általános Iskolában a 2021- 2022 folyamán a Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalási Kollégiuma támogatásával megvalósított digitális oktatásfejlesztési projekt szakmai-kutatási eredményeit mutatta be előadásában. A nyírparasznyai kvantitatív és kvalitatív kutatások - szülői kérdőíves felmérés; intézményvezetői mélyinterjú; tanítói és tanári fókuszcsoport; szülői munkaközösségi fókuszcsoport - mellett a Mátészalkai Tankerületben megvalósított pedagógus kérdőíves felmérés tapasztalatairól is szó esett. A kuratóriumi elnök beszélt a projekt további hasznosítási lehetőségeiről a köznevelési és a szakképzési rendszerekben.

Ezt követően Straub Zsolt köznevelési szakértő, mint a Dobos C. József Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola szakmai igazgatóhelyettese és egyúttal a fejlesztési projektben közreműködő Tandem Humán Szolgáltató Egyesület elnöke "A kutatási bázison kialakított digitális intézményfejlesztési stratégia és digitális kompetenciafejlesztés, Nyírparasznya" címen osztotta meg tapasztalatait a hallgatósággal. A prezentáció keretében részletesen kitért a Homo Oecologicus Alapítvány kutatási eredményein alapuló megvalósított nyírparasznyai Digitális Intézményfejlesztési Stratégia valamint a helyi tantestület számára

megtartott speciális digitális kompetenciafejlesztés részleteire.

Köszönjük a Magyar Polgári Együttműködési Értekezlet támogatását, a Dobos C. József Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola vezetésének, hogy helyszínt biztosítottak a program számára valamint minden kedves résztvevőnek, akik ellátogattak a rendezvényre!

Programajánló - VIII. Önkormányzatiság napjainkban című konferencia a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

2022. október 26.

2022. november 4-én (péntek) nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen az "Önkormányzatiság napjainkban" című konferencia, amelyet ezúttal is a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának Közszervezési és Infotechnológiai Tanszéke szervez. Idén is az önkormányzatiság különböző kérdései kerülnek terítékre, mint az önkormányzati feladatellátás jelene és jövője, az önkormányzatok által ellátott közszolgáltatások kisvárosi és falusi polgármesterek szemszögéből, hazai és külföldi önkormányzati innovációk, valamint az önkormányzatok törvényességi felügyeletének tapasztalatai.

A konferencián előzetes regisztrációval lehet részt venni, amit az alábbi regisztrációs linken lehet megtenni - itt látható a részletes program az előadókkal:

https://ludevent.uni-nke.hu/event/2303

Vállalati Szociális Térkép a GROWTH Magazinban

2022. szeptember 20.

A hazai és nemzetközi startup világ híreit, újdonságait angolul és magyar nyelven bemutató GROWTH Magazin 2022. szeptemberi számában, egy négyoldalas újságcikk keretében kaptunk lehetőséget, hogy bemutathassuk a gazdasági szereplőknek szóló Vállalati Szociális Térkép humán erőforrás kutatási programunkat.

A cikkben bemutatásra kerültek a Vállalati Szociális Térkép programunk céljai: így a hatékony munkaerő megtartása, a munkavállalói kompetenciafejlesztés, szervezeti reziliencia erősítése, valamint a belső szociális és kommunikációs konfliktusok detektálása. Beszélünk az alkalmazott kutatásmódszertani eszközökről (kvantitatív és kvalitatív kutatások, vállalati dokumentumelemzés, SWOT-analízisek, vállalati szociális célpiramis) és szóba kerültek korábbi, elsősorban települési kutatási tapasztalataink.

A GROWTH Magazin magyar nyelvű szeptemberi száma, benne a Homo Oecologicus Alapítvány Vállalati Szociális Térképet bemutató cikkével, már megvásárolható az újságárusoknál.

A cikk ajánlója itt olvasható:

https://growthmagazin.hu/blogs/growth-magazin-2022q3/vallalati-szocialis-terkep

A GROWTH Magazin hivatalos honlapja:

https://growthmagazin.hu/

Megjelent a TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2022. évi hivatalos kiírása

2022. augusztus 25.

A tavaszi országgyűlési választásokra tekintettel az előző évekhez képest csak idén nyáron indultak meg a 2022. évi TÖOSZ LÖGY Program előkészítési munkálatai. A nyári hónapokban többször is ülésezett a Program Irányító Bizottsága, amelyben a Homo Oecologicus Alapítvány is képviselteti magát 2019 óta. Az idei kiírásnál feltételként lett meghatározva, hogy legalább egy éve már működő, így a gyakorlatban kipróbált és bevált települési "jó gyakorlatokkal" pályázhatnak a helyi önkormányzatok.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének a honlapján augusztus hónapban megjelent a pályázati felhívás valamint a pályázathoz szükséges adatlap. A pályázat felvételeiről, a benyújtás módjáról és határidejéről részletes információkat (a felhívás és az adatlap) az érdeklődő önkormányzatok az alábbi linken kaphatnak:

https://xn--tosz-5qa.hu/news/791/73/A-Legjobb-onkormanyzati-Gyakorlatok-Program-2022-evi-palyazati-felhivasa/

Magáról a programról, az eddigi történetéről, a díjazott "jó gyakorlatokról" pedig itt találhatóak részletes információk:

https://legjobbonkormanyzatigyakorlatok.hu/


Projektzáró-rendezvény a Nyírparasznyai Általános Iskolában

2022. március 18.


2022. március 18-án került megrendezésre a Nyírparasznyai Általános Iskolában a Homo Oecologicus Alapítvány "Digitális felzárkózás, online tanoda- és távoktatás a hátrányos helyzetű térségekben, településeken" fejlesztési programjának projektzáró rendezvénye. Az eseményt személyes jelenlétével ezúttal is megtisztelte Pesti Béla László a Mátészalkai Tankerületi Igazgatóság idén nyáron leköszönő vezetője.

A végéhez érkezett a Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalás Kollégiuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által támogatott fejlesztési program, amelyet a Homo Oecologicus Alapítvány a Tandem Humán Szolgáltató Egyesülettel való szakmai együttműködésben valósított meg. Korábban már többször adtunk hírt a projekt szakmai elemeiről és fontosabb történéseiről, amelynek fókuszába a digitális oktatás humán- és fizikai infrastruktúrájának kutatási alapú felmérése, stratégiai megalapozása, digitális módszertan kialakítása és alkalmazása került a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírparasznya község nemzetiségi általános iskolájában.

2021. május-június során kérdőíves felmérést készítettünk a nyírparasznyai iskolások szüleinek bevonásával, a COVID-19 koronavírus járvány időszakában bevezetett digitális oktatás során szerzett szülői élményekről. 2021. június 9-én intézményvezetői mélyinterjút, valamint pedagógusi (tanítói és tanári) valamint szülői munkaközösségi tagokkal fókuszcsoportokat folytattunk le, a téma itt is a pandémia miatt bevezetett digitális oktatás tapasztalatainak értékelése volt. A kvantitatív szülői felmérés, valamint a tantestülettel felvett kvalitatív interjúkon alapuló részletes kutatási leírások jelentették az alapját a 2021. novemberében a megtartott speciális digitális IKT kompetenciafejlesztésnek, melyet a Tandem Humán Szolgáltató Egyesület munkatársai tartottak a nyírparasznyai tantestület számára. A kutatások, illetve az online képzés alapján készült el a Nyírparasznyai Általános Iskola számára a Digitális Intézményi Stratégia, amely a zárórendezvény napján átadásra került Szabó Irén intézményvezető asszony részére. A projekt része volt továbbá a Mátészalkai Tankerület köznevelési intézményeiben kora ősszel készített online kérdőíves felmérés a COVID-19 koronavírus járvány időszakában bevezetett digitális oktatás során szerzett pedagógusi tapasztalatokról, valamint általában a digitális oktatás kapcsán kialakult jövőbeli személyes elvárásokról.

A 2022. március 18-i projektzáró rendezvényt Szabó Irén intézményvezető asszony nyitotta meg, köszöntve a résztvevőket. Ezt követően a projekt keretében megvalósított felmérések eredményeit mutatta be kutatási prezentációjában Dr. Szabó Tamás a Homo Oecologicus Alapítvány kuratóriumi elnöke. Straub Zsolt a Tandem Humán Szolgáltató Egyesület elnöke és munkatársa Petőfi Sándor a digitális oktatás módszertani alapjai mellett, a tavaly novemberi online képzés tapasztalatairól beszéltek illetve a projekt keretében elkészült Digitális Intézményi Stratégiát mutatták be.

Hasonlóan a tavalyi nyitórendezvényhez rendkívül jó hangulatban telt el a projektzáró is, ezúton köszönjük a magas színvonalú vendéglátást az intézményvezetésnek, valamint a részvételt az iskolában tanító pedagógusoknak és egyéb munkatársaknak!

Jelenleg a fejlesztési projekt keretében elkészült szakmai eredménytermékeket készítjük elő, az egyes kutatási és módszertani anyagokat összegző záró kutatási jelentést a közeljövőben tesszük hozzáférhetővé honlapunkon.

A projektzáró- rendezvényen készült képeket itt tekinthetik meg: Médiatár

Könyvajánló - elektronikus könyv az 1990 óta hivatalban lévő polgármesterekről

2022. január 26.

A Homo Oecologicus Alapítvány a helyi önkormányzati autonómiát a települési közösségek legfontosabb demokratikus alapjogának és értékének tekinti. Ezért nagy örömmel vettük a hírt, hogy Zongor Gábor a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének 1999-2016 között főtitkárának szerkesztésében megjelent a "Nyolc polgármester választás - töretlen bizalom (1990-2020)" című elektronikus könyv, aminek létrejöttét a Demokratikus Helyi Közigazgatás Fejlesztéséért Alapítvány kezdeményezte, hogy kerüljön összegyűjtésre és közzétételre mindazon polgármesterek életútja és visszaemlékezései, akik az első helyi önkormányzati választások 1990 óta, azaz már több mint harminc éve vezetik folyamatosan a településüket.

A 97 érintett polgármester közül 42 juttatta el életútjának, visszatekintésének leírását a szerkesztőkhöz. A könyv első fejezete a polgármesterségről szól, röviden érinti a választás módját, a polgármesterség formáit, a településvezetők javadalmazását. Külön bemutatásra kerülnek a kistelepülési, valamint a városi polgármesteri szerepek, valamint a polgármesterségben közös jellemzők. A polgármester és a nagypolitika viszonyrendszerének áttekintését követően megkísérel választ adni Zongor Gábor arra a kérdésre, hogy mitől sikeres egy polgármester. A második és harmadik fejezet mutatja az immár 30 éve funkcióban lévő településvezetőket. A záró, negyedik fejezet tartalmazza a személyes harminc éve visszaemlékezéseit, valamint a kapcsolódó települési adatokat. Az elektronikus kiadványban a polgármester nevére klikkelve válik olvashatóvá a település adatlapja, illetve a településvezető által írt és megküldött életútja és a visszatekintése. A polgármesterekkel kapcsolatos információk 2020. szeptember 30-val kerültek lezárásra, így ezt az időpontot követően történtek már nem képezik részét az összeállításnak.

Gratulálunk a szerkesztőnek, valamint a településeiket 1990 óta folyamatosan vezető polgármestereknek, további szakmai sikereket és jó egészséget kívánva!

A kötet az alábbi elektronikus linken olvasható:

Végéhez érkezett az első Nemzetiségi Civil Akadémia képzési program Zsámbékon

2021. december 2.

Végéhez érkezett a 2021. november elején elindított zsámbéki Nemzetiségi Civil Akadémia - mint speciális képzési program a Pest megyei településen a nemzetiségi területen tevékenykedő nemzetiségi képviselők, intézményvezetők és munkatársak számára. A 2021. december 2-ai zárónapon délelőtt a német diaszpóra globális és európai dimenziói voltak fókuszban, délután pedig a hazai települési önkormányzati "jó gyakorlatokkal" foglalkoztak a hallgatók az előadók kalauzolása mellett.

A zárónap végén kerültek átadásra az akkreditált tanúsítványok az első Nemzetiségi Civil Akadémia résztvevői számára.

Bízunk benne, hogy egy sorozat első állomásán vagyunk túl és még jó néhány hasonló program keretében erősíthetjük a nemzetiségi területen aktív személyek, szervezetek tudását és kompetenciáit!

Digitális IKT képzés a Nyírparasznyai Általános Iskola tantestülete számára

 2021. november 25-26.

 2021. november 25-26-án került megrendezésre a Homo Oecologicus Alapítvány "Digitális felzárkózás, online tanoda- és távoktatás a hátrányos helyzetű térségekben, településeken" fejlesztési programjának kétnapos online IKT képzése a Nyírparasznyai Általános Iskola tantestülete számára. 

A képzést a projektben szakmai partnerként közreműködő Tandem Humán Szolgáltató Egyesület munkatársai tartották, akik a képzési tematika kialakítása során felhasználták a Nyírparasznyai Iskolában a projekt keretében idén tavaszi és nyári kutatási vizsgálatok eredményét (szülői kérdőíves felmérés; intézményvezetői mélyinterjúk és tantestületi fókuszcsoportok. 

A képzési tematika része volt többek között a Google Classroom alkalmazás hatékony használata, a felhőalapú megoldások (Drive, Keep, Task stb.) megismertetése, az olyan nyílt kollaboratív megoldások, mint a Kanban vagy a Scrum valamint az Edushare feladatbank. A kétnapos képzés fontos szakmai célkitűzése volt, hogy közösen meghatározásra kerüljön a nevelőtestület digitális jövőképét tartalmazó stratégia keretei, illetve a képzési utánkövetés megtervezése.

Megvannak a 2021. évi TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok (TÖOSZ LÖGY) verseny valamint az első hazai ELoGE kiírás díjazott önkormányzatai

2021. december 2.

2021. november 10-én került sor az idei TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok (TÖOSZ LÖGY) verseny nagydöntőjére a Belügyminisztérium központi díszaulájában. Az ünnepélyes konferencián került átadásra hazánkban első ízben az Európa Tanács ELoGE - Európai Kiváló Kormányzás Védjegy hat települési önkormányzat számára. A konferencián Dr. Szabó Tamás kuratóriumi elnök képviselte a Homo Oecologicus Alapítványt, mint az Irányító Bizottság egyik civil tagja.

Az eseményt köszöntötte és beszédet mondott Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára; Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke; Dr. Juhász Hajnalka, az Európa Tanács Miniszteri Bizottság magyar elnökséggel összefüggő nemzetközi kapcsolatok fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagja; Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, Dr. Simon Attila István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára és Dr. Szigeti László, az Országos Polgárőr Szövetség önkormányzati alelnöke. Az Európa Tanács részéről online köszöntötte a résztvevőket Alina Tatarenko az Európa Tanács Demokratikus Kormányzás Részlegének vezetője valamint Niall Sheerin az Európa Tanács Szakértői Központjának projekt koordinátora

A TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok 2021. díjazottjai:

A 2021-es LÖGY kiírás 4 kategóriában került meghirdetésre: társadalmi felzárkózás; innováció; idősgondozás; közbiztonság. A döntőbe jutott önkormányzatok a prezentációs döntőn 10-10 percben mutatták be "jó gyakorlataikat". A prezentációkat követően döntött az Irányító Bizottság, ebben az évben 11 önkormányzat 12 pályázata részesült elismerésben. A díjak pénzügyi fedezetét támogatásként a Belügyminisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztérium biztosította.

Önkormányzati innovációk:

 1. Ipolytölgyes Község Önkormányzata - 1.000.000,- Ft
 2. Püspökszilágy Község Önkormányzata - 800.000,- Ft
 3. Budapest Főváros XIII. Kerület Önkormányzata - 500.000,- Ft

Bűnmegelőzési, közbiztonsági jó önkormányzati gyakorlatok:

 1. Páty Község Önkormányzata - 1.000.000,- Ft
 2. Budapest Főváros III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata - 800.000,- Ft
 3. Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat - 500.000,- Ft

Önkormányzati idősellátás jó gyakorlatai kiemelten az otthoni szolgáltatások és ellátások jó gyakorlatai:

 1. Jánoshida Község Önkormányzata - 1.000.000,- Ft
 2. Budakeszi Város Önkormányzata- 800.000,- Ft
 3. Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat - 500.000,- Ft

Társadalmi felzárkózási jó gyakorlatok - szegénység elleni küzdelem munka biztosításával, munkahelyteremtéssel a település közösségének hasznára:

 1. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata - 1.300.000,- Ft
 2. Szigetvár Város Önkormányzata - 1.000.000,- Ft
 3. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata - 700.000,- Ft

A 2021. november 10-i TÖOSZ LÖGY döntővel egy napon került sor a Magyarországon első ízben kiírt Európai Kiváló Kormányzás Védjegy (ELoGE) záró rendezvényére. A védjegyet azon önkormányzatok kaphatták meg, amelyek a szigorú nemzetközi szabványok mentén teljesítették a program feltételeit. A TÖOSZ, a Belügyminisztérium, a Magyar Faluszövetség, a Kisvárosok Szövetsége és a Homo Oecologicus Alapítvány képviselői alkotják a Magyar Nemzeti Platformot, amelynek tagjai döntéshozó fórumként szakértők közreműködésével ítélik oda évről-évre a Védjegyet, amit egy kristály dodekaéder szobor szimbolizál, rajta a Jó Kormányzás 12 alapelvével. A Védjegyet azok az önkormányzatok nyerhetik el, amelyek a teljesítik a felhívásban foglalt feltételeket. A feltételeket pedig bizonyos dokumentumok benyújtásával, valamint a helyi lakosság, a választott képviselők és a hivatal munkatársainak megkérdezésével szükséges teljesíteni.

2021-ben az alábbi települési önkormányzatok nyerték el az ELoGE védjegyet:

- Alsómocsolád Község Önkormányzata

- Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat

- Hollád Község Önkormányzata

- Méhkerék Község Önkormányzata

- Szamossályi Község Önkormányzata

- Újszász Város Önkormányzata

A Homo Oecologicus Alapítvány ezúton gratulál minden LÖGY és ELoGE nyertes önkormányzatnak, jövőre folytatódnak a programok!

Elindult az első Nemzetiségi Civil Akadémia képzési program Zsámbékon

2021. november 11.

A Homo Oecologicus Alapítvány módszertani fejlesztésének eredményként került kialakításra a Nemzetiségi Civil Akadémia speciális képzési program a nemzetiségi területen működő nemzetiségi képviselők, intézményvezetők, munkatársak és civil szervezetek számára. Ennek keretében indítottuk el az első képzési programot Német Nemzetiségi Akadémia Zsámbék 2021 elnevezés alatt, Zsámbék városának német nemzetiségi önkormányzat tagjai, valamint a településen működő német nemzetiségi köznevelési (iskola, óvoda) intézmények munkatársai számára. Nagy örömünkre a képzésen részt vesz Horváth László polgármester úr is. A képzést indító egész napos kommunikációs kompetenciafejlesztő napra 2021. november 11-én kerül sor. A következő hetekben sor kerül a program többi képzési napjára, terveink szerint a képzés december 2-án zárul.

A képzési program egyes napjairól készült fotók a Médiatárban tekinthetők meg.

Döntött az Irányító Bizottság a 2021. évi TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok (TÖOSZ LÖGY) verseny döntős pályázatairól

2021. november 4.

2021. október 29-én döntött az Irányító Bizottság az idei TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok (TÖOSZ LÖGY) verseny nagydöntőjének résztvevőiről. Az online megtartott ülésen ezúttal is Dr. Szabó Tamás kuratóriumi elnök képviselte a Homo Oecologicus Alapítványt, mint az Irányító Bizottság egyik civil tagja. A 2021-es LÖGY kiírás 4 kategóriában került meghirdetésre: társadalmi felzárkózás; innováció; idősgondozás; közbiztonság. Az előző július 28-i ülést követően a továbbjutott önkormányzati "jó gyakorlatokat" a programban közreműködő szakértők, valamint az Irányító Bizottság tagjai szeptember és október hónapban látogatták végig, ahol a kandidáló önkormányzatok a helyszínen prezentálták a pályázatokat. A korábbi pályázati anyagok illetve a helyszíni szemlén tapasztaltak ismeretében döntött október 29-én az Irányító bizottság, hogy az egyes kategóriákban, mely önkormányzati "jó gyakorlatok" jutnak be a november 10-i döntőbe, aminek helyszíne a Belügyminisztérium központi épületének Márványaulája lesz. Az idei döntős pályázatok között a korábbi évekhez hasonlóan egyaránt találhatunk kisközségi, városi, megyei jogú városi és fővárosi kerületi önkormányzati "jó gyakorlatokat" - a részletes listáról a TÖOSZ oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők a  https://legjobbonkormanyzatigyakorlatok.hu/news/54/59/A-2021-es-Legjobb-oenkormanyzati-Gyakorlatok-Program-doentosei/ linken.

A 2021. évi programot a Belügyminisztérium valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja. A TÖOSZ LÖGY Irányító Bizottságban az idei évben a következő szervezetek vesznek részt a TÖOSZ mellett: Belügyminisztérium; Innovációs és Technológiai Minisztérium; Emberi Erőforrások Minisztériuma; Homo Oecologicus Alapítvány; Autonómia Alapítvány; Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület; Magyar Faluszövetség; Magyar Önkormányzatok Szövetsége; Kisvárosok Szövetsége; Országos Polgárőr Szövetség.

A 2021. november 10-i TÖOSZ LÖGY döntővel egy napon kerül sor a Magyarországon az első ízben kiírt Európai Kiváló Kormányzás Védjegy (ELoGE) záró rendezvényére is. A 2021-es LÖGY valamint ELoGE döntőről részletesen fogunk beszámolni a Homo Oecologicus Alapítvány honlapján!

Online kérdőíves felmérés a Mátészalkai Tankerületben dolgozó
pedagógusok bevonásával

2021. szeptember 28.

Korábban már hírt adtunk róla, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi felelősségvállalás kollégiuma vissza nem térítendő támogatásban részesítette a Homo Oecologicus Alapítvány által a NEAO-KP-1-2021/8-000522 pályázati azonosítószámon benyújtott "Digitális felzárkózás, online tanoda- és távoktatás a hátrányos helyzetű térségekben, településeken" című pályázatot. Ennek keretében a pedagógusok digitális kompetenciáinak fejlesztésére irányuló programot valósítunk meg a Mátészalkai Tankerületben található Nyírparasznyai Általános Iskolában, ennek részleteiről 2021. június 9-i hírünkben már tájékoztattuk a közvéleményt.

Ugyancsak ezen projekt keretében valósítunk meg egy kiegészítő kérdőíves kutatást a Mátészalkai Tankerület által felügyelt köznevelési intézményekben dolgozó pedagógusok között a digitális oktatás témakörében. Az online kérdőíves kutatást ezúttal is a Homo Oecologicus Alapítvány saját, kifejezetten erre a célra létrehozott kérdőívszerkesztő oldalán valósítjuk meg 2021. szeptember 21. - november 5. között.

Természetesen a nyírparasznyai projektelemek mellett a tankerületi kutatás eredményeiről is beszámolunk majd az Alapítvány honlapján.

Kihirdették az idei TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok (TÖOSZ LÖGY) verseny első kör után továbbjutó önkormányzatait

2021. augusztus 10.

2021. július 28-án került sor az idei TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok (TÖOSZ LÖGY) verseny pályázati szakaszának első körös továbbjutásról szóló döntésre. A TÖOSZ Országos Központjában sor került hibrid ülésen (egyszerre személyes és online) Dr. Szabó Tamás kuratóriumi elnök képviselte a Homo Oecologicus Alapítványt, amely 2019 óta tagja az Irányító Bizottságnak. A 2021-es LÖGY kiírás 4 kategóriában került meghirdetésre: társadalmi felzárkózás; innováció; idősgondozás; közbiztonság. A július 28-i ülésen a programban közreműködő szakértők írásos véleményének megvitatása mellett a június 31-ig beérkezett pályázatok közül 15 önkormányzati "jó gyakorlat" került kiválasztásra, amiket a következő hónapok során, helyszíni szemlén tekintenek meg az Irányító Bizottság tagjai valamint a közreműködő szakértők. A továbbjutott pályázatok között egyaránt találhatunk kisközségi, városi, megyei jogú városi és fővárosi kerületi önkormányzati "jó gyakorlatot" - a részletes listáról a TÖOSZ oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők a https://xn--tosz-5qa.hu/news/712/73/Megvannak-a-Legjobb-onkormanyzati-Gyakorlatok-Program-2021-es-palyazati-szakaszanak-tovabbjutoi/ linken.

A 2021. évi programot a Belügyminisztérium valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja. A TÖOSZ LÖGY Irányító Bizottságban az idei évben a következő szervezetek vesznek részt a TÖOSZ mellett: a Belügyminisztérium; az Innovációs és Technológiai Minisztérium; az Emberi Erőforrások Minisztériuma; a Homo Oecologicus Alapítvány; az Autonómia Alapítvány; a Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület; a Magyar Faluszövetség; a Magyar Önkormányzatok Szövetsége; a Kisvárosok Szövetsége; az Országos Polgárőr Szövetség.

Az idei TÖOSZ LÖGY döntőre várhatóan 2021. novemberben kerül sor egy napon az első ízben kiírt Európai Kiváló Kormányzás Védjegy (ELoGE) záró rendezvényével a Belügyminisztériumban. Az idei LÖGY valamint az ELoGE történéseiről tájékoztatni fogjuk az érdeklődőket a Homo Oecologicus Alapítvány honlapján!

Megjelent az Európai Kiváló Kormányzás Védjegy (ELoGE) első hazai felhívása

2021. július 7.

Amint arról korábban már hírt adtunk az Európa Tanács 2021. évtől biztosítja Magyarország számára Európai Kiváló Kormányzás Védjegy (ELoGE) akkreditációt a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) és partnerszervezetei - köztük a Homo Oecologicus Alapítvány - számára. Az ELoGE célja, hogy a demokrácia iránt elkötelezett polgármesterek megmutathassák, hogy a saját működési gyakorlatuk milyen mértékben felel meg a helyi felelősségteljes jó kormányzás jegyében az Európa Tanács által meghatározott 12 alapelvnek - mint például a választás tisztességes lebonyolítása, az etikus magatartás, a fenntarthatóság vagy a jogállamiság. A kiírás értelmében az ELoGE díjra kandidáló települési önkormányzatok egy kifejezetten erre a célra kidolgozott mátrix-rendszer alkalmazásával önértékelést végeznek a 12 alapelv gyakorlati megvalósulásáról, valamint előre kialakított elégedettségi kérdőíveket tölt ki a helyi lakosság illetve a választott képviselők és önkormányzati tisztviselők.

Június végén került nyilvános meghirdetésre a TÖOSZ honlapján az első hazai ELoGE kiírás.

Az érdeklődők számára videóüzenetben nyújt tájékoztatást Dr. Gyergyák Ferenc a TÖOSZ főtitkára valamint Dr. Dukai Miklós a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára az alábbi linken:

A kiírás szintén letölthető a TÖOSZ honlapjáról az alábbi linken:

Jelentkezni és a pályázati nyilatkozatot feltölteni a következő linken lehet:

Az ELoGE jelentkezési határidő kezdete: 2021. június 23.

Az ELoGE részvételi kritériumoknak (mátrix kitöltése; elégedettségi kérdőívek) való megfelelési határidő: 2021. október 15.

Ünnepélyes díjátadó időpontja: 2021. november 10.

Az első hazai ELoGE kiírásról közvetlen tájékoztatást a TÖOSZ Titkárságon kaphat Kolin Péter TÖOSZ munkatárstól a +36 30 341 3122 telefonszámon vagy az eloge@toosz.hu e-mail címen.

Projektnyitó rendezvény a Nyírparasznyai Általános Iskolában

2021. június 9.

2021. június 9-én került megrendezésre a Nyírparasznyai Általános Iskolában a Homo Oecologicus Alapítvány "Digitális felzárkózás, online tanoda- és távoktatás a hátrányos helyzetű térségekben, településeken" fejlesztési programjának projektnyitó rendezvénye. Az eseményt személyes jelenlétével megtisztelte Pesti Béla László a Mátészalkai Tankerületi Igazgatóság vezetője, Szabó Imre Nyírparasznya Községi Önkormányzatának polgármestere, valamint a Homo Oecologcius Alapítvánnyal stratégiai partnerségben lévő Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára Dr. Gyergyák Ferenc.

Korábban már adtunk hírt arról, hogy a Homo Oecologicus Alapítvány együttműködve a Tandem Humán Szolgáltató Egyesülettel fejlesztési programot indított "Digitális felzárkózás, online tanoda- és távoktatás a hátrányos helyzetű térségekben, településeken" elnevezés alatt. A programot támogatja a Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalás Kollégiuma. A fejlesztés fókusza a digitális oktatás humán- és fizikai infrastruktúrájának kutatási alapú felmérése, stratégiai megalapozása, digitális módszertan kialakítása és alkalmazása a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírparasznya község nemzetiségi általános iskolájában. A fejlesztés továbbá érinti a teljes Mátészalkai Tankerületi Igazgatóság által felügyelt köznevelési intézményeket, kora ősszel egy online kérdőíves felmérést készítünk az érintett iskolákban tanító pedagógusok részvételével.

Az előkészítő munkálatok megtörténtek, a projekthez kapcsolódó együttműködési megállapodások megkötésre kerültek. Június első felében sor került egy online kérdőíves felmérésre a Nyírparasznyai Általános Iskolába járó tanulók szüleinek bevonásával - az érintettek a pandémia miatt bevezetett tavalyi és idei digitális oktatás kapcsán osztották meg velünk tapasztalataikat és véleményüket. A kitöltött online szülői kérdőívek feldolgozása jelenleg is folyamatban van.

A június 9-i projektnyitó rendezvényt Szabó Irén intézményvezető asszony nyitotta meg, majd a program kutatási és módszertani elemeit mutatták be a fejlesztést megvalósító szervezetek képviselői, Dr. Szabó Tamás a Homo Oecologicus Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Straub Zsolt a Tandem Humán Szolgáltató Egyesület elnöke és munkatársa Petőfi Sándor. Ezt követően került sor mélyinterjús és fókuszcsoportos beszélgetésekre, amelyek érintették az iskolavezetést, a pedagóguskart illetve az iskolában működő szülői munkaközösségeket. Az interjúk és fókuszcsoportok tapasztalatai - hasonlóan a szülői kérdőíves felmérésre - feldolgozásra kerülnek és beépülnek a kutatási eredményekre épülő digitális intézményfejlesztésbe.

Rendkívül jó hangulatban telt el az egész napos projektnyitó rendezvény, ezúton köszönjük a magas színvonalú vendéglátást az intézményvezetésnek, a rendkívül konstruktív hozzáállást az iskolában tanító pedagógusoknak és a segítséget a rendezvényen részt vett egyéb munkatársaknak!

Megalakul az Európa Tanács (Council of Europe) Európai Kiváló Kormányzás Védjegy (ELoGE) nemzeti bizottsága, tagjai között a Homo Oecologicus Alapítvánnyal

2021. április 18.

Az Európa Tanács (Council of Europe) Európai Kiváló Kormányzás Védjegy (ELoGE) akkreditációjáért felelős döntőbizottság 2021. március 29-i online ülésén elfogadta a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) az akkreditációs kérelmét, így a Szövetség 2024. júniusig ELoGE akkreditációt szerzett, amit a nemzeti ELoGE platform keretében fog működtetni. A nemzeti ELoGE bizottságnak a TÖOSZ, a Belügyminisztérium, a Magyar Faluszövetség és a Kisvárosok Szövetsége mellett civil oldalról tagja lesz a Homo Oecologicus Alapítvány. Számunkra ez roppant siker, de egyben felelősség is!

Az Európai Kiváló Kormányzás Védjegy egy általános minőségi tanúsítvány, amelyet azon pályázó települések nyerhetnek el, amelyek a Jó Kormányzás 12 Alapelvét megvalósították.

A minősítés alapjául a helyi és regionális önkormányzatokért felelős európai miniszterek Valenciai Konferenciáján a 2007. október 15-16-án elfogadott "A jó helyi és regionális kormányzás - az európai kihívás" című határozata szolgál, ami egyúttal az Európa Tanács Innovációs és a Helyi Szintű Felelősségteljes Kormányzásról szóló Stratégiája. Az ELoGE Védjegy tanúsítja, hogy az abban részesülő település az önkormányzásnak egy minőségileg magasabb szintjét érte el. Egy pályázati rendszerben értékelik az arra aspiráló helyi önkormányzatok működését a nemzeti ELoGE bizottságok, amelyek az ún. jó kormányzás mátrix értékelési modell alapján végzik a feladatukat. Ennek a nemzeti ELoGE bizottságnak vált tagjává Alapítványunk. Az első hazai kiírás 2021. júniusban fogja megjelenni és október végén zárul a beadás. A folyamatról tájékoztatni fogjuk az érdeklődőket.

A Homo Oecologicus Alapítvány támogatott fejlesztési programot indít "Digitális felzárkózás, online tanoda- és távoktatás a hátrányos helyzetű térségekben,településeken" címmel

2021. április 1.

A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) által közzétett NEAO-KP-1-2021 kódszámú "Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás 2021." című pályázati kiírásában az NEA Társadalmi felelősségvállalás kollégiuma vissza nem térítendő támogatásban részesítette a Homo Oecologicus Alapítvány által NEAO-KP-1-2021/8-000522 pályázati azonosítószámon benyújtott "Digitális felzárkózás, online tanoda- és távoktatás a hátrányos helyzetű térségekben, településeken" című pályázatot.

A támogatott pályázat fejlesztési fókusza a digitális oktatás humán- és fizikai infrastruktúrájának kutatási alapú felmérése, stratégiai megalapozása, digitális módszertan kialakítása és működtetése hátrányos helyzetű térségekben. A projekt épít a különböző alternatív pedagógiai tapasztalatokra, a hatékony tanulásszervezési eljárásokra, a külső társadalmi és gazdasági környezet dinamikus változásaira - így a COVID19 koronavírus járvány által eredményezett körülményekre.

A fejlesztés hangsúlyos eleme a módszertani fejlesztés eredményeit felhasználó pilotprogram egy hátrányos helyzetű Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település köznevelési intézményében. A fejlesztési projekt illeszkedik az Alapítvány által felvállalt Digitális Köznevelési Intézményfejlesztés kutatási irányhoz. A szakmai fejlesztésben az Alapítvány együttműködő partnere a Tandem Humán Szolgáltató Egyesület.

A projekt eredményeiről folyamatosan beszámolunk honlapunkon.

Online közbiztonsági konferencia a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége és a Homo Oecologicus Alapítvány közös szervezésében

2021. március 22.

2021. március 3-án került megrendezésre a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ), valamint a Homo Oecologcius Alapítvány közös szervezésében a TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program keretében "A bűnmegelőzés aspektusai településeinken" elnevezésű online szakmai konferencia. A témát különösen aktuálissá teszi az immár egy éve Magyarországon is jelenlévő COVID-19 koronavírus járvány támasztotta különleges körülmények. Ebben a helyzetben településvezetőknek szükséges újra gondolni a biztonságos települések feltételeit a járvány utáni időszakra. Az élet minden területén, így az önkormányzati szektorban is egyre fontosabb dimenzió a változó, sokszor speciális krízisjellegű körülményekhez történő hatékony igazodás, az ellenálló-képesség javítása - az ún. reziliencia, s vele az emberekre háruló káros hatások csökkentése, a rendszerszintű gondolkodás valamint a veszélyeztetett csoportok életminőségének, biztonságának javítása érdekében kifejtett együttműködések. Erre jó példa, amikor helyi beavatkozásokkal olyan közterületek kerülnek kijelölésre, amelyek könnyen átállíthatók más prioritások - így a hirtelen kiváltott válsághelyzetek - kiszolgálására. Az online bűnmegelőzési konferencia levezető elnöke Dr. Gyergyák Ferenc a TÖOSZ főtitkára volt.

A konferenciát Dr. Gyergyák Ferenc TÖOSZ főtitkár nyitotta meg, aki röviden bemutatta a 2008-ban elindított TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programot, a 2020-as kiírást sajnálatos módon a koronavírus elleni fellépés határozta meg, ezért a tavalyi pályázati szakaszban az innováció, a helyi közszolgáltatások fejlesztése, a helyi összefogás és a közösségek erősítése minden eddiginél nagyobb jelentőséget nyert. A Program Irányító Bizottsága - amelyben a Homo Oecologicus Alapítvány is képviseltetve van - hosszas mérlegelés után teljes mértékben online keretek között hirdette meg és bonyolította le a 2020. évi kiírást. Felhívta a figyelmet, hogy a LÖGY Program kiemelt témája a közbiztonság, amit az Irányító Bizottság 2021-ben is meg kíván hirdetni.

Dr. Hajas Barnabás igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár az Igazságügyi Minisztériumból "Mit tehetnek az önkormányzatok az áldozatok segítéséért?"címmel tartott előadást. Az államtitkár az állami áldozatsegítés rendszerében az elmúlt években bekövetkezett változásokról és programokról beszélt. Ennek keretében ún. áldozatsegítő központokat hoztak létre Budapesten, Szombathelyen, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Kecskeméten, továbbá a minisztériumi tervek szerint idén további központok nyílnak Veszprém, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Heves Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az államtitkár leszögezte, fontos az önkormányzatok számára, hogy az áldozatok eléréséhez szükséges kapcsolattartás szabályozása megváltozott. Tavaly elfogadta a kormány az áldozatsegítés új koncepcióját, ami jelentős mértékben épít az állami, önkormányzati és civil szervezetek együttműködésére.

Dr. Szigeti László, az Országos Polgárőr Szövetség önkormányzati területért felelős alelnöke
előadásában kiemelte, hogy a polgárőrség erős felhatalmazással rendelkezik, a 2011. évi CLXV. törvény a polgárőrségről és a polgárőri tevékenység szabályairól törvényi erőre emelte a polgárőrség működését. Az állami, önkormányzati vagyon megóvásában kiemelt szerepe van a polgárőri szervezeteknek. Kiemelte, hogy egyre gyakrabban alkalmazzák az önkormányzatok a közterületi kamerák eszközét, ezért fontos ismerni a polgárőrökkel való együttműködés lehetőségeit. A polgárőr szervezetek működése mindig egy-egy településhez kapcsolódnak. Jelenleg körülbelül 65 ezer polgárőr van az országban, így bátran kijelenthető, hogy az ország legnagyobb civil szervezete: több mint 2000 egyesület működik hozzávetőleg 1800 településen.

Dallos Endrea Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület elnöke "Az önkormányzatok településtervezési eszközei, bűnmegelőzési aspektusok az építészetben" címmel tartott előadást. Az épített környezetről szólva elmondta a világon 2050-re 9,5 milliárd fő lesz a lakosság és ebből 6,5 milliárd fő él majd városokban. A nagyvárosi zsúfoltság forgalomnövekedést feltételez, ami társadalmi frusztrációt okoz. Ezzel csökken a biztonságérzet és élhetőség. E kettőnek szimbiózisban kell lennie. A biztonság olyan állapot, amikor nem történik semmilyen veszélyeztetés. Nem elegendő a nyugodt környezet, hanem olyan környezet kell, amiben megfelelőképpen tudunk reagálni a veszélyekre.

Dr. Hegedűs Judit PhD tanszékvezető egyetemi docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészeti Magatartástudományi Tanszékéről "Az önkormányzatok lehetőségei és szerepe a megelőzésben a gyermekvédelem terén" címmel tartott előadást. A területen a leterheltség jelentős, sok hiátus tapasztalható a gyermekvédelemben helyi szinten. Előadásában a tanszékvezető megosztott egy konkrét hazai "jó gyakorlatot" is.

Beke Károly Budapest Főváros XV. Kerület Önkormányzatának csoportvezetője a kerület példáján igyekezett szemléltetni a közbiztonság területén kialakított szektorközi (rendőrök, polgárőrök, önkormányzat, civil szervezetek) együttműködések fontosságát.

Steiner Attila a Budapesti Polgárőr Szövetség gazdasági-ügyviteli elnökhelyettese az "Egységben az erő: helyi együttműködések hatékony módjai a közbiztonság terén" címmel tartott előadást, amely során egy, Budapest XIV. kerületében, Zuglóban megvalósult közbiztonsági program eredményeit és tanulságait emelte ki.

A Budapest X. kerületben megvalósuló Legyen Tered! című projektet Dr. Molnár István Jenő, a Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület alelnöke mutatta be, amely szintén sokszereplős programként erősíti a koordináció fontosságát. A Kőbánya Közbiztonságáéért Közalapítvány a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácstól elnyert egyedi támogatást használta fel, együttműködve a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal, Kőbánya önkormányzatával, illetve néhány egyéb anyagi támogatóval.

Elkészült a TÖOSZ "Kisvárosi fejlesztések" című program javaslata

2021. február 22.

A Homo Oecologicus Alapítvánnyal stratégiai partnerségben álló Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a korábbi Magyar Falu Programhoz készített komplex javaslatcsomaghoz hasonlóan elkészítette a kisvárosi programjavaslatát. A munkában részt vett a Homo Oecologicus Alapítvány, amit a kuratórium elnöke Dr. Szabó Tamás képviselt. Az 5000-20.000 fő közötti lakosságszámú települések fejlesztésére irányuló több mint 50 oldalas dokumentumot a TÖOSZ megküldte a Gyopáros Alpár Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos és az illetékes szaktárcák részére. A Kisvárosi fejlesztések című munkaanyag elérhető a TÖOSZ hivatalos oldalán.

Elérhető a "Szociális és intézményi hatásvizsgálat Budapest IX. kerület Ferencvárosban" című kutatási zárótanulmány

2021. január 4.

Budapest IX. kerület Ferencváros Önkormányzata hivatalos honlapján nyilvánosan elérhetővé tette a Homo Oecologicus Alapítvány által az Önkormányzat számára 2019. október - 2020. március között készített "Szociális és intézményi hatásvizsgálat Budapest IX. kerület Ferencvárosban" című komplex kutatás zárótanulmányt. 

A kutatás célja Ferencvárosban a 2010-es években tapasztalt ingatlanpiaci változások társadalmi dimenzióinak, valamint a kerületi bölcsődei, óvodai, gyermekvédelmi szolgáltatásokra vonatkozó dolgozói és lakossági tapasztalatok szintetizálása volt. A kerületi lakáspiaci helyzet- és trendelemzés mellett mélyinterjúk, fókuszcsoportos beszélgetések, lakossági kvantitatív véleménykutatások valamint széleskörű adat- és statisztikai elemzés biztosította a munkálatok menetét. 

A Szociális és Intézményi Hatásvizsgálatot összegző kutatási záró tanulmány 2020 tavaszán került elfogadásra Budapest IX. kerület Ferencváros Önkormányzata részéről.

A kutatási zárótanulmány az alábbi linken olvasható:


A TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok (TÖOSZ LÖGY) verseny döntőjének eredményei

2020. december 9.

2020. november 25-én került sor az idei TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok (TÖOSZ LÖGY) verseny döntőjére. 2019. óta a Homo Oecologicus Alapítvány képviseletében Dr. Szabó Tamás kuratóriumi elnök tagja a TÖOSZ LÖGY Irányító Bizottságának. A 2020-as kiírás eseményei (pályázatok benyújtása; pályázatok szakértői értékelése; zárókonferencia) a koronavírus járvány miatti korlátozó intézkedések miatt kizárólag online módon kerültek megrendezésre.

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2020. november 25-ei, több mint száz fő részvételével zajló online záró konferenciáján a döntőbe jutott települések képviselői mutatták be a koronavírus-járvány elleni küzdelmet elősegítő jó gyakorlatukat. A díjak odaítéléséről - négy témában - ezt követően döntött a Program Irányító Bizottsága, összesen 10 önkormányzat 11 pályázata részesült elismerésben.

A döntős pályázók 2020. november 25-én bemutatott prezentációit követően az Irányító Bizottság tagjainak szavazata alapján a végeredmények:

Társadalmi felzárkózási jó gyakorlatok - a szegénység elleni küzdelem hatékony helyi módszerei

I. helyezés:

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata "Felzárkózást támogató innovatív közösségi alapú kríziskezelés" című pályázatával

II. helyezés:

Budapest Főváros XIII. Kerület Önkormányzata "Nem vagy egyedül: hívd a Previ Stúdiót" című pályázatával

Helyi közbiztonsági jó gyakorlatok

I. helyezés:

Arló Nagyközség Önkormányzata "Tegyünk együtt a helyi közbiztonságért!" című pályázatával

II. helyezés:

Kunsziget Község Önkormányzata "Kunsziget biztonságáért a megváltozott helyzetben" című pályázatával

III. helyezés:

Budapest Főváros XIII. Kerület Önkormányzata "Nem hagyunk szó nélkül!" című pályázatával

Önkormányzati jó gyakorlatok az idősellátásban

I. helyezés:

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata "A szociális ellátások szerepe, fontossága az idősellátásban (A helyi méltányossági ápolási díj és a házi segítségnyújtás rendszerének együttműködése Nyíregyházán" című pályázatával

II. helyezés:

Kozármisleny Város Önkormányzata "Időseink védelmében a Kozármislenyi veszélyhelyzeti munkacsoport" című pályázatával

III. helyezés:

Alsómocsolád Község Önkormányzata "Új utakon a minőségi időskorért" című pályázatával

Önkormányzati innovációk

I. helyezés:

Szada Nagyközség Önkormányzata "A Fény Világnapja Szadán - önkormányzat és civilek együtt a közösségért nehéz helyzetekben is" című pályázatával

II. helyezés:

Budapest Főváros XV. Kerület Önkormányzata "Újszerű, digitális segítségnyújtó platform a COVID-19 járvány ideje alatt" című pályázatával

III. helyezés:

Budapest Főváros IV. Kerület Önkormányzata "Állatmentő Liga Újpesten, különös tekintettel a veszélyhelyzet ideje alatt" című pályázatával

Közönségdíj

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata "Felzárkózást támogató innovatív közösségi alapú kríziskezelés" című pályázatával.


A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok program Irányító Bizottságában résztvevő szervezetek: Belügyminisztérium, Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület, e- Demokrácia Alapítvány, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Homo Oecologicus Alapítvány, Innovációs és Technológiai Minisztérium, Kisvárosok Szövetsége, Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, Országos Polgárőr Szövetség, Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége.

Forrás: www.toosz.hu

Hivatalos együttműködési stratégiai megállapodás a Homo Oecologicus Alapítvány és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége között

2020. november 26.

Hivatalos együttműködési megállapodást kötött a Homo Oecologcius Alapítvány és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ). Ezzel új szintre helyeződött a két szervezet közötti immáron többéves kapcsolatrendszer. A megállapodás aláírására 2020. szeptember 30-án került sor, az aláírók a Homo Oecologicus Alapítvány részéről Dr. Szabó Tamás kuratóriumi elnök és Dr. Gyergyák Ferenc a TÖOSZ főtitkára voltak.

A megállapodásban a felek vállalták, hogy egymás irányába közös kutatási és pályázati kezdeményezéseket tesznek. Tájékoztatják egymást a saját szervezésű szakmai rendezvényeikről, továbbá lehetőséget biztosítanak a szakértői szintű közvetlen konzultációkra részvételre egymás rendezvényein a két szervezet között. A megállapodás tartalmazza, hogy a felek évente értékelik az elmúlt időszak történéseit és javaslatot tesznek a további együttműködés keretére és konkrét elemeire.

Smart Leader zárónap és ünnepélyes oklevélátadás

2020. október 9.

2020. október 9-én került sor az első Smart Leader önkormányzati speciális vezetőképző programsorozat zárónapjára, melyet Tétényi Éva építész vezetett projektmenedzsment és EU 2021-2027 költségvetési ciklus témakörökben. A nap végén megtartott hivatalos zárófogadást és ünnepélyes oklevélátadást megtisztelte jelenlétével Csiga Gergely, a XIII. kerület okosváros-fejlesztésekért felelős alpolgármestere, valamint új kurátorunk, Prof. Dr. Szatmári Péter, aki a kerületben önálló campussal rendelkező Kodolányi János Egyetem tudományos és fejlesztési rektorhelyettese is. Az oklevélátadás során elhangzott, hogy a települési és fővárosi kerületi szintű tapasztalatok megosztása kiemelten fontos helyet foglal el a képzésen belül. Csiga Gergely alpolgármester köszöntőjében kifejtette, hogy a XIII. kerületi Önkormányzat partner kíván lenni a Smart Leader tovább gondolásában. Szabó Tamás, a Homo Oecologicus Alapítvány kuratóriumi elnöke pedig elmondta, hogy napirenden van az első Smart Leader hallgatói és oktatói tapasztalatainak összegzése. A program a tervek szerint 2021 elején folytatódik.

TÖOSZ Emléklap kitüntetés a Homo Oecologicus Alapítványnak

2020. szeptember 11.

Nagy örömünkre szolgál bejelenteni, hogy a Homo Oecologicus Alapítvány a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) 2020. évi Küldöttgyűlésén TÖOSZ Emléklap kitüntetésben részesült a szakmai érdekképviseleti tevékenység, továbbá a Szövetséggel való partneri együttműködés elismeréseként.

2020. szeptember 11-én került sor a Bács-Kiskun megyei Felsőlajoson a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének tisztújító Küldöttgyűlésére, ahol újraválasztották a Szövetség elnökénekújabb 5 évre Schmidt Jenőt a Somogy megyei Tab város polgármesterét. Megválasztották a TÖOSZ társelnökeit, a TÖOSZ új Elnökségét és Felügyelő Bizottságát, valamint a 15 TÖOSZ tanácsnokot. Az eseményen Magyarország Kormánya képviseletében előadást tartott Dr. Dukai Miklós a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára. A TÖOSZ tisztségviselőinek megválasztását követően került sor a TÖOSZ kitüntetések és elismerő oklevelek ünnepélyes átadására. 

Ennek keretében kapta meg a Homo Oecologicus Alapítvány a TÖOSZ Emléklapot, amely szakmai elismerés illeszkedik a Szövetség és az Alapítvány közötti immár több éves szakmai együttműködés (közös szakmai tanulmánykötet kiadása 2017-ben és 2019-ben) rendszerébe. Az elismerést köszönjük, és egyúttal jó munkát kívánunk a következő 5 évben a TÖOSZ megválasztott tisztségviselőinek!

2020. június 29-én került sor az első SMART LEADER workshopra a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) országos központjában. A workshop számára a helyszínt Dr. Gyergyák Ferenc TÖOSZ főtitkár - aki a SMART LEADER önkormányzati vezetőképző program egyik előadója is egyben - felajánlásának köszönhetően a TÖOSZ biztosította a Homo...

A COVID-19 koronavírus magyarországi megjelenése miatt veszélyhelyzet és kormányzati védekező intézkedések hatására a SMAERT LEADER Önkormányzati Vezetőképző Program a személyes jelenléti képzési formáról átállításra került online digitális képzésre. Ebben a formában került sor több képzési napra. Jelen állás szerint a személyes jelenlétet...

Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. szeptember 19-én tartott testületi ülésén elfogadta Cegléd Város Szociális Térkép komplex kutatásának záró tanulmányát, amit a Homo Oecologicus Alapítvány készített az Önkormányzat megbízásából 2019. április - szeptember között.

A TÖOSZ és a Homo Oecologicus Alapítvány május 9-én a TÖOSZ, Önkormányzati Információs és Koordinációs Központban mutatta be az Agglomerációs várostérségi tanulmányok Nagyvárosi, városi és települési dilemmák a 21. században című kötetet.