Épületenergetikai Civil Akadémia

2015.06.17

A 2012. novemberi ÉCA konferencia hatására született meg az elképzelés, hogy létrejöjjön egy szakmailag magas színvonalú akkreditált felnőttképzési program, amely a célkitűzés stratégiai bázisául szolgál. Ennek érdekében került megalapításra a Homo Oecologicus Alapítvány, amely - az Épületenergetikai Civil Akadémia (ÉCA), mint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál hivatalosan bejegyzett programkoncepció - tulajdonosaként összehangolja, koordinálja, szervezi és működteti a kapcsolódó tudományos, oktatási és kommunikációs tevékenységet.

A lokális szerepvállalás fontos szereplői a civilek és a helyi önkormányzatok. Nélkülük, az ő aktív szerepvállalásuk nélkül csak rendkívül féloldalas eredmények születhetnek, és a konkrét célok sokszor csak hangzatos jelszavakká válnak. Az Épületenergetikai Civil Akadémia (ÉCA) nem csupán egy oktatási tananyag, hanem valójában sokkal több: egy új szemléletmód - egy olyan jó gyakorlat, best practice, amely a különböző tapasztalatok és a felhalmozott tudás integrálására épül.
Az ÉCA alapvető célkitűzése, hogy a meglevő középületek - legyenek állami vagy önkormányzati tulajdonban - fenntartásához, korszerűsítéséhez, illetve az új középületek építéséhez kapcsolódó intézményi és igazgatási döntéshozók megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a fenntartható fejlődés és energiatakarékos építőipari technológiák, eljárások területén.

Az Európai Unió stratégiai programja, az EU 2020 alapvető szakpolitikai törekvései a magyarországi klíma- és energiapolitikai vállalásokat is tartalmazó Nemzeti Reform Programban (NRP) kerültek a nyilvánosság elé. Ennek legfontosabb kapcsolódó vállalásai a megújuló energiaforrások arányának 14,65%-ra emelése, az energiahatékonyság 10%-os növelése, illetve az üvegházhatású gázkibocsátás legfeljebb 10%-os növelése a 2005-ös értékhez képest.
Az ÉCA komplex felnőttképzési program 2013. júliusban megkapta a hivatalos felnőttképzési programakkreditációs tanúsítványt a Felnőttképzési Akkreditáló Testülettől (FAT) a PL-8227 programakkreditációs lajstromszám alatt. Az ÉCA akkreditált felnőttképzési program - 2014. január 21-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Vezető- és Továbbképzési Intézet (NKE-VTI) döntése értelmében a PK-0014-1312-MS nyilvántartásba vételi számon - bekerült a minősített, a közigazgatásban továbbképzési pontokat érő minősített közigazgatási programok jegyzékébe.
További információkat az ÉCÁ-ról a Homo Oecologicus Alapítvány honlapján (https://www.hoec.hu) szerezhet.
Részvételi szándékukat a Homo Oecologicus Alapítvány ügyvezető elnökénél, Szabó Tamásnál közvetlenül jelezhetik a 30/905-2707 telefonszámon, valamint az info@hoec.hu e-mail címen.
Továbbá az oktatas@terc.hu e-mail címen, vagy közvetlenül Nyúzóné Mohácsi Judit oktatásszervezőnél a 1/422-2518 telefonszámon!
Magáról az ÉCA-ról további információt kérhetnek a Homo Oecologicus Alapítvány munkatársaitól szintén az info@hoec.hu e-mail címen!