Az Épületenergetikai Civil Akadémia (ÉCA) mutatkozott be az önkormányzati szektor számára a CONSTRUMA 2014. évi rendezvényén az ÖKO-CITY-n. Az energiahatékonyság, az önkormányzati fejlesztések és gazdálkodás kapcsolatáról tartott előadás-sorozaton, a CONSTRUMA 2014. ÉCA – ÖNKORMÁNYZATI KONFERENCIA keretében a HOMO OECOLOGICUS Alapítvány a szélesebb nyilvánosság előtt is bemutatta az Energiahatékony Önkormányzatok Szövetségével (EHÖSZ) karöltve megvalósított első hivatalos ÉCA képzési kurzus eddigi eredményeit, értékelését, a tapasztalatok hasznosításának jövőbeli lehetőségeit.

A konferencián az Épületenergetikai Civil Akadémia (ÉCA) az önkormányzati szektor számára mutatta be az EU 2014-2020. költségvetési ciklusának kiemelt prioritásait, melyek közé tartozik a környezetvédelem, az energiahatékonyság, az innováció, a vállalkozásélénkítés és a foglalkoztatás-bővítés. Az Épületenergetikai Civil Akadémia (ÉCA), mint oktatási- és képzési programcsomag alapvető célkitűzése, hogy a meglévő állami- és önkormányzati középületek fenntartásához, korszerűsítéséhez valamint az új középületek építéséhez kapcsolódó intézményi és igazgatási döntéshozók megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a fenntartható fejlődés és energiatakarékos építésgazdasági filozófia, szakpolitika, technológiák, eljárások területén. A felvázolt célkitűzés érdekében a Homo Oecologicus Alapítvány szakmai koordinálása mellett megtörtént az ÉCA oktatás- és képzési programcsomag életre hívása, amely interdiszciplináris jellegű tematikájában, eszközeiben és képzési struktúrájában harmonikusan illeszkedik a kapcsolódó Európai Uniós, a magyarországi kormányzati szakpolitikai törekvésekhez, dokumentumokhoz (pl. kormányzati energiastratégia), valamint az épületenergetika és egészében véve az építőipar modern igényeihez, elvárásaihoz.

Az ÉCA komplex felnőttképzési program 2013 júliusában kapta meg a hivatalos felnőttképzési programakkreditációs tanúsítványt a Felnőttképzési Akkreditáló Testülettől (FAT) a PL-8227 programakkreditációs lajstromszám alatt. 2014. január 21-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Vezető- és Továbbképzési Intézet (NKE-VTI) döntése értelmében - a PK-0014-1312-MS nyilvántartásba vételi számon - bekerült a minősített, a közigazgatásban továbbképzési pontokat érő minősített közigazgatási programok jegyzékébe. A 80 órás Épületenergetikai Civil Akadémia (ÉCA) elvégzése 109 tanulmányi pontot jelent a kormánytisztviselők és önkormányzati köztisztviselők számára.

A konferencia szervezői párbeszédre törekednek az önkormányzati szektor – mint a konferencia elsőszámú célcsoportja - különböző szereplőivel, így legfőképpen a Fővárosi Önkormányzattal, a fővárosi kerületi önkormányzatokkal, a megyei jogú városokkal, a járásszékhely-városokkal, és egyéb városi és községi önkormányzatokkal, önkormányzati szövetségekkel. A szervezők a konferencia további célcsoportjaiként jelölték meg az államigazgatási szektor szereplőit,  a konszolidált egészségügyi intézményeket, járási kormányhivatalokat, megyei intézményfenntartó központokat, konszolidált egészségügyi intézményeket és egyéb állami intézményi kört (kormányhivatalok, központi hivatalok, háttérintézmények).

A HOMO OECOLOGICUS Alapítvány a konferenciának a CONSTRUMA ÖKO-CITY interaktív kiállítás berendezett workshop-területét jelölte ki, hogy a kiállítás résztvevői számára lehetőséget adjon az energiahatékony megoldások „testközeli” megismerésére, kipróbálására is.

Alapítványunk

Céljai

 

A Homo Oecologicus Alapítvány célja a környezeti-társadalmi-gazdasági fenntarthatóság elősegítése, különös tekintettel a hátrányos és halmozottan hátrányos társadalmi csoportok felzárkóztatására. Ennek érdekében az alábbi feladatok megvalósítását tervezzük

ösztöndíjak biztosítása

oktatás, képzés

kutatási-fejlesztési programok indítása

területi egyenlőtlenségek enyhítése

civil társadalom fejlesztése

Előző Következő

Agglomerációs várostérségi tanulmányok – könyvbemutató

2019. 01. 08.

Agglomerációs várostérségi tanulmányok – könyvbemutató

A TÖOSZ és a Homo Oecologicus Alapítvány május 9-én a TÖOSZ, Önkormányzati Információs és Koordinációs Központban mutatta be az Agglomerációs várostérségi tanulmányok Nagyvárosi, városi és települési dilemmák a 21. században című kötetet.

Részletek

Egészséges város - HOEC előadások a Construmán

2015. 04. 15.

Egészséges város - HOEC előadások a Construmán

Április 17-én pénteken tart előadást az egészséges városokról a Homo Oecologicus Alapítvány. Az 1-es épület Kerámia teremben a Homo Oecologicus Alapítvány által szervezett eseményen neves szakemberekkel ismerhetjük meg a városok szociológiai hatásait.

Részletek

Együttműködési megállapodás a Homo Oecologicus Alapítvány és a Debreceni Egyetem között

2014. 06. 26.

A Homo Oecologicus Alapítvány életében fontos szakmai esemény történt 2014. május 22-én, amikor az alapítvány elnöke Széman György együttműködési keret-megállapodást írt alá a Debreceni Egyetem Műszaki Karának vezetőjével Dr. Husi Géza mb. dékánnal.

Részletek

Az Épületenergetikai Civil Akadémia bemutatkozása a CONSTRUMÁN

2014. 04. 02.

Az Épületenergetikai Civil Akadémia (ÉCA) mutatkozott be az önkormányzati szektor számára a CONSTRUMA 2014. évi rendezvényén az ÖKO-CITY-n. Az energiahatékonyság, az önkormányzati fejlesztések és gazdálkodás kapcsolatáról tartott előadás-sorozaton, a CONSTRUMA 2014. ÉCA – ÖNKORMÁNYZATI KONFERENCIA keretében a HOMO OECOLOGICUS Alapítvány a szélesebb nyilvánosság előtt is bemutatta az Energiahatékony Önkormányzatok Szövetségével (EHÖSZ) karöltve megvalósított első hivatalos ÉCA képzési kurzus eddigi eredményeit...

Részletek

Épületenergetikai Civil Akadémia (ÉCA) első kurzusának ünnepélyes zárása

2014. 02. 13.

A lokális szerepvállalás fontos szereplői a civilek és a helyi önkormányzatok. Nélkülük, az ő aktív szerepvállalásuk nélkül csak rendkívül féloldalas eredmények születhetnek, és a konkrét célok sokszor csak hangzatos jelszavakká válnak. Az Épületenergetikai Civil Akadémia (ÉCA) nem csupán egy oktatási tananyag, hanem valójában sokkal több: egy új szemléletmód – egy olyan jó gyakorlat, best practice, amely a különböző tapasztalatok és...

Részletek